Augmenta la presència de ketamina i MDMA a les aigües residuals de Barcelona
Tarragona es manté com la segona ciutat europea amb una presència més alta de cocaïna, segons l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies
La presència de ketamina a les aigües residuals de Barcelona va augmentar un 77,2% el 2023 respecte de l'any anterior, segons les últimes dades publicades aquest dimecres per l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies. És la quarta ciutat europea amb més rastres d'aquesta droga concebuda com a medicament anestèsic i buscada pels seus efectes calmants, analgèsics i al·lucinògens.
És el segon any que aquesta autoritat europea analitza la presència de ketamina a les aigües residuals, després de detectar-ne un "augment de la disponibilitat i l'ús" a Europa.
La detecció d'MDMA a les aigües de la capital catalana també ha pujat, concretament un 20% més que el 2022. Barcelona ocupa la 12a posició al rànquing de ciutats europees en aquesta droga coneguda per magnificar les percepcions sensorials, l'empatia i les ganes de comunicar-se amb els altres i abraçar-los.
Aquests increments coincideixen amb la tendència a Europa, on el consum d'aquestes dues substàncies va a l'alça. A Barcelona, també puja la detecció de cànnabis, amfetamines i metamfetamines.
Augment "persistent" de la cocaïna, tot i que a Barcelona es manté
Aquestes pujades se sumen a l'augment "persistent" a Europa de restes de cocaïna a les aigües, després de l'anàlisi de resultats de prop d'un centenar de ciutats. Tot i que els nivells es van estabilitzar l'any passat, Tarragona es manté com la segona ciutat europea, amb una presència més alta de cocaïna a les aigües residuals, només darrere d'Anvers (Bèlgica). Barcelona es manté en nivells semblants als del 2022.
El consum de cocaïna "continua sent més alt" a l'oest i el sud del continent, en particular a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya. Si bé els nivells són inferiors, també hi ha una tendència a l'alça en el consum d'MDMA a Europa, especialment a Bèlgica, França, Alemanya, els Països Baixos i Espanya.
Predominança del cànnabis
El cànnabis és la droga il·lícita més consumida a Europa, amb uns 22,6 milions de consumidors estimats l'any passat, segons l'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies. Es calcula que al voltant del 8% dels adults europeus (22,6 milions d'entre 15 i 64 anys) han consumit cànnabis durant l'últim any.
La ciutat catalana que presenta més restes d'aquest estupefaent a les aigües residuals és Barcelona, que alhora continua ocupant la tercera posició del rànquing de ciutats europees, darrere de Rotterdam (Països Baixos) i Basilea (Suïssa). Ara bé, a les tres ciutats catalanes analitzades (Barcelona, Tarragona i Lleida) han augmentat els nivells de cànnabis a les aigües residuals.