
Menys accidents a Barcelona, però més ferits greus: quins són els punts on hi ha més sinistres
Segons el balanç de sinistralitat del 2024 de l'Ajuntament, el nombre de víctimes mortals s'ha reduït a la meitat
Mònica San José Serra
Periodista del 324.cat
Els accidents de trànsit a la ciutat de Barcelona han baixat un 2,39% el 2024 respecte a l'any anterior, amb un total de 6.708 sinistres. Si ens fixem en el nombre de ferits, ha disminuït un 3,44% passant de 8.784 a 8.482 persones.
La majoria d'indicadors milloren, sobretot el de les víctimes mortals, que es redueixen gairebé a la meitat, passant de 20 el 2023 a 11 l'any passat, la xifra més baixa des del 1990.
En canvi, la xifra de ferits greus ha augmentat un 6,14% respecte a l'any anterior, amb un total 242 persones. De fet, gairebé la totalitat de ferits en aquest tipus d'accidents, un 93%, pertanyen als col·lectius vulnerables, és a dir, conductors i passatgers de motocicletes i patinets elèctrics, ciclistes i vianants.
Aquesta és una de les conclusions que es desprèn del balanç de sinistralitat 2024 que han presentat aquest dimarts els tinents d'alcaldia Laia Bonet i Albert Batlle juntament amb l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Ricardo Salas.
Bonet ha assenyalat que les institucions han d'assegurar la convivència i garantir la seguretat de la ciutadania, i, en aquest sentit ha destacat la nova ordenança de mobilitat que entrarà en vigor el pròxim 1 de febrer.
Els punts amb més concentració d'accidents
La Guàrdia Urbana té detectats els punts de la ciutat amb més concentració d'accidents, que es poden consultar en aquest mapa:
On es produeixen més sinistres és a les cruïlles de Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer d'Aribau (21 accidents), el carrer d'Aragó amb Muntaner (16), l'avinguda de Josep Tarradellas amb l'avinguda de Sarrià (15), i la confluència entre el carrer Villarroel i el d'Aragó (15).
La tinent d'alcaldia ha manifestat que aquests punts són principalment "en vies bàsiques, on hi ha majors intensitats de trànsit", en les quals s'han dut a terme mesures per millorar la seguretat, com el reforç de la senyalització horitzontal.
Aquest és el llistat de les 24 zones de més risc, on s'hi produeixen el 4,26% del total anual de sinistres de trànsit amb lesionats a la ciutat:
Distraccions i poca distància de seguretat
Els vehicles de quatre rodes, és a dir, cotxes, furgonetes i taxis representen gairebé la meitat dels vehicles implicats en accidents.
La principal causa? L'abast, com els anys anteriors: una topada amb el vehicle de davant relacionada directament amb la falta d'atenció a la conducció, amb no respectar les distàncies de seguretat o conduir amb una velocitat inadequada.
La segona causa és la col·lisió lateral, per canvis de carril i direcció.

Baixen un 22% els accidents de patinets
Malgrat l'augment d'accidents amb ferits greus entre els col·lectius vulnerables, el balanç conclou que els accidents amb vehicles de mobilitat personal implicats, com els patinets, s'ha reduït un 22% el 2024 a Barcelona i només representen un 4,86% del total.
També ha disminuït significativament els accidents amb turismes implicats (-18%) i motos (-17%), mentre que han augmentat els accidents on s'han vist implicats taxis (19,5%) i també els de bicicleta (7%).

Nou pla de Seguretat Viària 2025-2030
L'Ajuntament de Barcelona aprovarà aquest dimecres el nou Pla Local de Seguretat Viària 2025-2030, una eina, juntament amb el Pla de Mobilitat Urbana, que vol fer front als nous reptes que cal afrontar en matèria de mobilitat mantenint la tendència a la baixa de la sinistralitat.
El nou pla, que té com a objectiu reduir a la meitat les víctimes mortals i ferits greus respecte al 2019, es fonamenta en cinc pilars:
► Velocitats segures: la velocitat és un dels factors que més agreuja la gravetat dels sinistres. Per millorar la seguretat viària, un dels objectius és reduir la velocitat en els entorns urbans avaluant el desplegament de la xarxa de radars.
► Carrers segurs: eixamplar la pacificació de carrers, actualitzar les vies ciclistes, millorar les interseccions i protegir els vulnerables a les vies ràpides.
► Vehicles segurs: fomentar el canvi cap a mitjans de transport i vehicles menys perillosos, i encarrilar la implantació del tramvia al centre de la ciutat, entre altres.
► Comportaments segurs: divulgar campanyes informatives i comunicatives en seguretat viària, analitzar els comportaments dels infractors, entre altres.
► Resposta post-col·lisió: garantir una resposta ràpida i efectiva dels serveis d'emergència, una xarxa de suport posterior per a les víctimes i els seus familiars, així com educar els infractors per prevenir la reincidència.

L'objectiu del consistori barceloní és elaborar un pla per a cada districte per tal d'adaptar-se a les dinàmiques de cada zona i fer així que les mesures de prevenció siguin més precises, alhora que ajudin a optimitzar recursos.
També està previst desenvolupar un Pla de Seguretat Viària específic per a les rondes, amb propostes de regulació de la velocitat i protocols d'emergència que caldrà abordar en col·laboració amb la resta de municipis afectats.

- ARXIVAT A:
- TrànsitAjuntament de Barcelona