Obtenció de mostres per fer proves de Covid-19 (EFE/David Borrat)

Augmenten hospitalitzacions i crítics, amb la velocitat de propagació a tocar de l'1

L'Rt es manté en 0,99 i el risc de rebrot baixa a 200, el llindar entre el risc alt i el molt alt
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La velocitat de transmissió, coneguda per les lletres Rt, es manté a una centèsima de l'1 per segon dia consecutiu.

Així, el primer dia que entra en vigor la pròrroga del tram 1 de la segona desescalada, cada cent persones que tenen la Covid-19 en contagien, de mitjana, 99 més.

 

 


Fa tot just una setmana, en canvi, cada cent persones en contagiaven, de mitjana, 78.

Marc Ramentol, secretari general de Salut, ha explicat que la pròrroga del tram 1 es va decidir "per un criteri de prudència", precisament, arran del "canvi de tendència precoç i inesperat" de la taxa de transmissió a mitjans de la setmana passada, aproximant-se a l'1.
 

"Equilibri fràgil"

Analitzant les dades d'aquests últimes dies ha parlat de "situació d'estabilitat" en què la pandèmia "ni creix ni decreix" i la seva evolució es manté en un "equilibri fràgil".

La pandèmia, per tant, no tendeix a expandir-se, però està molt a prop de fer-ho.

 

 


La velocitat de transmissió és el primer indicador de la pandèmia que va assolir els nivells desitjats, per sota de l'1. S'havia mantingut així des de principis de novembre, quan feia gairebé tres setmanes que s'havien tancat bars i restaurants.

Si la velocitat de propagació s'ha mantingut en la magnitud assolida aquest diumenge, el risc de rebrot ha tornat a baixar per quart dia consecutiu.

 

 


Ho ha fet cinc punts i ara mateix és de 200, el llindar entre el risc alt i el risc molt alt.

Fa una setmana havia baixat dels 200 punts per primera vegada en dos mesos, des de finals de setembre. Va ser només durant vint-i-quatre hores, però, perquè dimarts ja va tornar a pujar. I ho va fer tres dies, fins dijous.

 

 


També ha tornat a baixar la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants, que se situa en 218,80.


Descartades noves restriccions

Ramentol, d'altra banda, ha descartat, ara per ara, que es torni enrere "cap a noves restriccions", perquè "no es donen les condicions" que s'ha marcat el govern: una Rt "persistentment" per sobre de l'1 i un augment d'ingressos hospitalaris, en planta i en UCI.

En aquest sentit, ha valorat que la pressió assistencial -el nombre de persones ingressades tant en planta com en UCI- "sembla que també està frenant-se d'una manera més o menys suau".

Amb tot, el secretari general de Salut ha remarcat que la pandèmia té "girs de guió" i que "les previsions a llarg termini en aquesta pandèmia s'ha demostrat que tenen poc sentit".


Més ingressos i malalts en UCI

Això, malgrat que aquest dilluns han crescut els ingressos hospitalaris i el nombre de crítics per Covid.

 

 


Així, hi ha 1.590 persones ingressades en els hospitals públics i privats catalans, 75 més que vint-i-quatre hores abans. D'aquestes, 395 són en una UCI, 5 més que diumenge.

 

 


Des de mitjans de novembre, la tendència de les dades relatives a la pressió sobre el sistema de salut ha estat a la baixa, un fet que té sentit perquè els ingressos sempre tenen lloc amb retard respecte a la detecció dels contagis.

 

 


El Departament de Salut, a més, ha comunicat 25 defuncions per coronavirus, que ja ha causat la mort de 16.177 persones, a Catalunya.


595 contagis nous

En les últimes vint-i-quatre hores, d'altra banda, s'han notificat 595 nous contagis.

En total, des de l'inici de la pandèmia s'han contagiat de Covid-19 fins a 349.900 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut