Manifestació feminista a Barcelona el 8 de març d'aquest any
Manifestació feminista a Barcelona el 8 de març d'aquest any (Europa Press / David Zorrakino)

Augmenten un 25% les denúncies per violència sexual respecte al 2019

En els primers deu mesos de l'any, els Mossos han rebut més de 3.000 denúncies relacionades amb la violència sexual

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han rebut 3.204 denúncies relacionades amb la violència sexual entre els mesos de gener i octubre, un increment del 25,05% respecte al mateix període de l'any 2019. Les denúncies per fets relacionats amb la violència sexual ocupen el 0,67% del total que han rebut els Mossos.

En el període específic de l'estiu, entre els mesos de juny i setembre, les denúncies en l'àmbit de les violències sexuals respecte a l'estiu del 2019 han crescut un 28,6%. Entre els mesos de juny i setembre hi ha hagut un total de 1.453 fets denunciats, quan entre el juny i el setembre de fa tres anys n'hi va haver 1.130.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han fet balanç aquest dilluns dels primers mesos del pla contra les violències sexuals en entorns d'oci dels Mossos d'Esquadra.

Verge ha apuntat que "8 de cada 10 dones en algun moment de la seva vida des dels 15 anys han patit algun fet de violència sexual" i ha destacat la importància de la prevenció per trencar amb les "estructures socials i culturals que normalitzen les violències sexuals":

"La prevenció que desplegarem no posarà el focus en què haurien de fer les dones per no patir violències sexuals, sinó en quins són els canvis socials necessaris per garantir la llibertat de les dones. Uns canvis dels quals s'han de corresponsabilitzar especialment els homes."

Les violències sexuals són un dels tipus de violència que té un impacte psicològic més important en les víctimes. En aquest sentit, Elena ha explicat que, en les enquestes, la sensació d'inseguretat de les dones triplica la dels homes, un fet que significa que la catalana "no és una societat completament lliure":

"No pot haver-hi una part de la societat, la meitat, que no se senti segura. Així no hi ha llibertat."

Al voltant del 90% dels fets denunciats són abusos i agressions sexuals. El 63,18% de les denúncies s'han fet a Barcelona i el seu entorn metropolità.

Al llarg dels quatre mesos d'estiu s'han investigat un total de 1.130 persones, un 28% més que en el mateix període del 2019, quan se'n van investigar 883. Durant aquest període, els Mossos han detingut 568 persones per delictes sexuals, un 25,4% més que en els quatre mesos d'estiu del 2019.

Joan Ignasi Elena, Tània Verge i Montserrat Escudé, durant la roda de premsa
Joan Ignasi Elena, Tània Verge i Montserrat Escudé durant la roda de premsa (ACN / Eli Don)

Una violència invisibilitzada

Malgrat que hagi crescut el nombre de denúncies, la violència sexual és "la més invisibilitzada", ha dit la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha afegit que "el nivell d'infradenúncia és elevadíssim".

"Hi ha una xifra negra, desconeguda, que és la de les dones que pateixen violència sexual i no ho denuncien", ha assenyalat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que s'ha mostrat convençut que aquesta xifra s'està reduint.

Per la portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, l'increment de denúncies dels darrers mesos significa que ha augmentat "la confiança de les víctimes en la denúncia".

Elena també s'ha mostrat convençut que "les víctimes tenen més suport, més espais amables" per fer una denúncia.

Marxa del 25N a Tarragona, amb el lema 'Enderroquem el patriarcat'
Marxa del 25N a Tarragona, amb el lema "Enderroquem el patriarcat" (ACN / Mar Rovira)

Gairebé la meitat dels casos es produeixen en un domicili

En un 48,3% dels casos, gairebé la meitat, les agressions i els abusos sexuals es registren en un domicili, sigui el familiar o no. Una dada que confirma que, en moltes ocasions, les violències sexuals passen dins l'àmbit intrafamiliar o en l'entorn de la víctima.

El següent àmbit més freqüent per als delictes relacionats amb la violència sexual és la via pública, on es cometen el 22,6% de les agressions.

Entre la resta d'ubicacions hi ha els espais d'oci o espais de pública concurrència com ara platges, transport públic, restauració o hostaleria.

Escudé ha dit que un 60% dels autors són desconeguts, un concepte que engloba també les persones conegudes durant un context d'oci i amb qui la víctima decideix mantenir un contacte.

Durant els primers deu mesos de l'any, el percentatge de resolució en delictes contra la llibertat sexual és del 79,83%. Aquest percentatge arriba al 80,91% en la tipologia dels abusos sexuals i al 82,32% en les agressions sexuals.

La franja horària on hi ha més casos relacionats amb la violència sexual és entre les onze de la nit i les set del matí. Per dies de la setmana, al voltant de la meitat dels casos passen entre el divendres i el diumenge.

Diverses dones en la manifestació del 8M passat a Tarragona
Diverses dones en la manifestació del 8M passat a Tarragona (ACN / Eloi Tost i Mar Rovira)

Més de 200 punxades

A principis de juny es va posar en marxa el pla d'acció contra les violències sexuals en entorns d'oci. De manera esglaonada, s'han implementat diverses accions per reduir l'impacte dels delictes relacionats amb la violència sexual a partir de cinc eixos estratègics: prevenció, atestat policial, atenció a les víctimes, investigació i formació dels agents.

El pla d'acció ha coincidit amb el fenomen de les punxades en entorns d'oci que hi ha hagut aquest estiu. Escudé ha explicat que, des del primer cas a Lloret de Mar al juliol, s'han registrat 206 denúncies per punxades a Catalunya.

La portaveu dels Mossos ha detallat que cap dels casos denunciats fins ara està vinculat amb cap agressió o abús sexual posterior.

La totalitat de les víctimes de les punxades són dones, un fet que augmenta el clima de terror cap a les dones, segons Escudé.

La consellera d'Igualtat, però, ha insistit que és un acte de violència sexual:

"En si mateixes, les punxades són un acte de violència sexual, perquè busquen generar aquesta por, contribuir a reforçar aquest imaginari de terror sexual que restringeix la llibertat de moviments per a les dones."

Formació a l'oci nocturn sobre com actuar davant les violències sexuals

En el marc dels consells de seguretat i prevenció de les violències sexuals, els Mossos d'Esquadra faran formació al personal de discoteques sobre violència sexual.

Durant els mesos entrants hi ha previst engegar formacions d'aquest àmbit en col·laboració amb les quatre principals federacions de l'oci nocturn de Catalunya: FECASARM, FECALON, l'Associació de Sales de Concert de Catalunya i el Gremi de Discoteques de Barcelona.

L'objectiu és ajudar a detectar situacions de violència sexual, donar pautes per fer la primera atenció a la víctima i explicar quin és el procediment que cal seguir si es detecta un cas de violència sexual.

En total, els Mossos d'Esquadra han destinat 11.339 hores a serveis dirigits a prevenir violència sexual, més de la meitat de les quals en l'àmbit de l'oci nocturn.

 

ARXIVAT A:
FeminismeViolència masclistaMossos d'EsquadraAgressió sexual
Anar al contingut