El confinament ha estat "un factor desencadenant" que ha provocat un augment de casos de trastorns mentals (Pexels / Ivan Samkov)

Augmenten un 47% les urgències per trastorns mentals d'adolescents a Sant Joan de Déu

El confinament i la pandèmia de la Covid-19 han tingut un impacte notable en la salut mental, segons la cap de l'Àrea de Salut Mental de l'hospital
Actualitzat
TEMA:
Salut

Els pacients adolescents atesos a les urgències de l'Hospital Sant Joan de Déu per trastorns mentals durant el primer trimestre del 2021 han augmentat un 47% en comparació amb el mateix període de l'any passat.

En la presentació de l'informe Faros de l'hospital, que recull els principals problemes de salut mental que pateixen els adolescents, la cap de l'Àrea de Salut Mental del centre hospitalari, Montse Dolz, ha destacat que el confinament i la pandèmia de la Covid-19 han tingut un impacte notable.

Entre els factors que han impactat negativament en la salut mental dels adolescents hi ha l'aïllament causat pel confinament, l'estrès per les dificultats econòmiques o els traumes no resolts, a més de la disminució d'hàbits saludables i la reducció de la sociabilització.

Sobre l'augment de visites a urgències, l'hospital considera que hi ha contribuït la dificultat d'accés a l'atenció primària, que és la porta d'entrada dels casos lleus. "La població ha estat més reticent a consultar pels símptomes més incipients i, després, els casos eren més greus", afirma Dolz.

 

El confinament, "un factor desencadenant"

L'informe assenyala que encara és aviat per treure conclusions sobre l'impacte de la pandèmia en la salut mental dels adolescents, però Dolz apunta que el confinament ha estat "un factor desencadenant" que ha provocat un augment de casos i un agreujament dels que ja hi havia.

La cap de l'àrea de Salut Mental de l'hospital enumera l'aïllament social, la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia i les situacions traumàtiques no resoltes, com el dol alterat per no poder acomiadar éssers estimats entre els factors que han fet que s'hagin manifestat més trastorns, combinats amb la reducció d'elements protectors com són l'escolarització, l'oci o la socialització.

"En tenir tot l'estrès junt en un mateix moment, la prevalença ha augmentat, s'han presentat tots els casos alhora. No pensem que realment tots estarem molt més malalts a partir d'ara, sinó que ha coincidit en el temps."

 

Més casos de trastorns alimentaris

A més de l'increment de les visites a urgències, en l'últim any han crescut un 25% les consultes per trastorns de la conducta alimentària als centres de salut mental infantil i juvenil de Catalunya. A Sant Joan de Déu, les derivacions per anorèxia, bulímia o trastorns per afartament s'han duplicat.

El confinament ha suposat un factor d'estrès significatiu per a la població amb una patologia mental prèvia i, en el cas dels adolescents amb un trastorn de la conducta alimentària, un factor de risc de recaiguda i empitjorament. Més exposició a les xarxes socials i als ideals de bellesa amb cossos extremadament prims o un empitjorament del clima familiar per conviure més hores amb els pares també han contribuït a l'augment de trastorns alimentaris.

 

En 9 de cada 10 casos de trastorns de la conducta alimentària les afectades són noies. Són casos com el de la Blanca que, després de patir anorèxia durant cinc anys, n'ha fet un llibre i ho explica a les escoles:

 

 

Augmenten els intents de suïcidi

El nombre de temptatives de suïcidi també s'ha incrementat. Si entre el desembre de 2019 i el febrer de 2020, abans de la pandèmia, Sant Joan de Déu va atendre 101 casos d'intents de suïcidi d'adolescents, entre desembre del 2020 i el febrer de 2021 se n'han registrat 206.

Dolz ha demanat no ser alarmistes amb aquest augment, de més de 100%, i ha assenyalat que el nombre absolut és "relativament assumible" i que el gruix de nous casos són d'intensitat lleu.

 

En la infància i l'adolescència, els trastorns d'ansietat són els problemes de salut mental més freqüents (Pexels / cottonbro)

 

Els trastorns d'ansietat, els més freqüents

En la infància i l'adolescència, els trastorns d'ansietat són els problemes de salut mental més freqüents i els estudis mostren que afecten entre un 9% i un 21% dels joves.

En els últims anys, aquests trastorns han anat en augment: entre un 10% i un 20% dels adolescents presenta problemes d'ansietat, segons la Societat Espanyola de Medicina de l'Adolescència (SEMA).

Un estudi del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el CIBERSAM publicat a finals de març indicava que un de cada quatre pacients pediàtrics que van acudir a les urgències de l'hospital infantil per un motiu psiquiàtric entre els anys 2015 i 2017 tenia les autolesions com a motiu de consulta.

 

Un decàleg per detectar problemes de salut mental

Segons l'Organització Mundial de la Salut, entre un 10% i un 20% dels adolescents experimenten trastorns mentals, la meitat dels quals es manifesten abans dels 14 anys.

Els experts apunten que la detecció i intervenció precoç en salut mental és la millor inversió de futur per reduir prevalences, cost, morbiditat i per reduir la progressió de la malaltia.

Per prevenir i detectar de manera precoç els problemes de salut mental entre nens i adolescents, Sant Joan de Déu ha presentat un decàleg amb consells per detectar aquests trastorns.

 

Decàleg per comprendre i promoure la salut mental de l'adolescent (Sant Joan de Déu)

 

 

ARXIVAT A:
Salut Covid-19 Coronavirus Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut