Aurores boreals de Catalunya al món: les imatges que deixa la tempesta geomagnètica
- TEMA:
- Meteorologia
Una espectacular aurora boreal s'ha vist aquesta nit al cel des de molts països del món, sobretot en latituds molt baixes de l'hemisferi nord, segons ha explicat en un fil d'X de l'Aemet, l'Agència Estatal de Meteorologia.
També a Catalunya s'ha pogut observar aquest fenomen meteorològic, provocat per una tempesta geomagnètica extrema -- de nivell G5, el màxim en la seva escala--, tant des d'espais amb poca contaminació lumínica --com la serra de Prades, el cap de Creus o el Pedraforca-- com en grans ciutats com Sabadell.
Diversos observatoris i centres meteorològics de tot el món han penjat a les xarxes socials imatges del fenomen. Segons el Parc Astronòmic del Montsec, aquesta ha estat l'aurora boreal "més potent registrada mai des de les nostres latituds almenys en els darrers 150 anys".
Però han estat sobretot milers de particulars els que han inundat les xarxes socials amb fotografies i vídeos del moment en què el cel s'ha tenyit de diversos tons de vermell, liles i verds, de gran resplendor, com es pot veure en aquest vídeo:
A Espanya, el fenomen s'ha vist també des l'Aragó, Galícia, Andalusia, les Canàries, Alacant i totes les comarques del País Valencià, segons l'Avamet, l'Associació Valenciana de Meteorologia:
L'observatori de Calar Alto, a Almeria, o el de Torremocha del Jiloca, a Terol, també han penjat imatges d'aquest fenomen geomagnètic, recollides després per l'Aemet i per diverses agències de notícies.
Aquest tipus d'aurores apareixen per la interacció entre el vent solar i el camp magnètic de la terra, un xoc que es produeix en cicles d'entre 10 i 12 anys, segons l'Aemet.
Així s'ha vist el fenomen des de diversos països del món, com el Regne Unit, Escòcia, Portugal, Alemanya, Suïssa, Rússia i diversos estats dels Estats Units:
- ARXIVAT A:
- Meteorologia