Austràlia canvia una paraula de l'himne nacional per incloure el seu passat aborigen
Fins ara al text deia "joves i lliures" i a partir d'aquest 1 de gener diu "units i lliures", en referència a les considerades Primeres Nacions australianes
Austràlia comença l'any amb un canvi simbòlic en el seu himne nacional que vol fer justícia a la població aborigen del país. És només una paraula, però significa un replantejament que va més enllà: incloure una comunitat fins ara invisible en el text.
La frase en qüestió deia fins ara: "Per a nosaltres, joves i lliures", i a partir d'ara queda així: "Per a nosaltres, units i lliures".
Segons el primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison, la modificació significa tenir en compte els orígens d'Austràlia i espera que creï un "esperit d'unitat":
"Vivim en una terra eterna, feta de pobles de les nacions originàries, i hem descrit junts les històries de més de 300 avantpassats nacionals i grups lingüístics. Som la nació multicultural més exitosa del món i el nostre himne ho hauria de reflectir."
Morrison també ha relacionat el canvi amb l'èxit de la unitat que Austràlia ha demostrat per combatre la pandèmia del coronavirus.
"Durant el darrer any hem demostrat una vegada més l'esperit indomable dels australians i l'esforç unit que sempre ens ha permès triomfar com a nació. És hora de garantir que aquesta gran unitat es reflecteixi més plenament en el nostre himne nacional."
A principi d'any, la "premier" Gladys Berejiklian, líder de l'estat de Nova Gal·les del Sud, va recomanar fer el canvi del text perquè fins ara "ignorava l'orgullosa cultura de les Primeres Nacions" d'Austràlia.
Així doncs, els australians cantaran a partir d'aquest 1 de gener la nova versió del seu himne, anomenat "Advance Australia Fair", per reflectir el llarg passat indígena australià.
Milers d'anys abans dels britànics
Els aborígens australians van habitar el subcontinent desenes de milers d'anys abans que l'illa fos colonitzada pels britànics, majoritàriament blancs, al segle XVIII. Representen el 2,7 per cent de la població en general, però en zones com el Territori del Nord arriben a ser el 30 per cent. Tot i això, fins al 2010 no hi va haver cap diputat indígena al Parlament australià i fins al 1967 els aborígens no van tenir dret a vot.
En els darrers anys, Austràlia ha dur a terme algunes iniciatives per reconèixer la història indígena en l'àmbit cultural i polític. A més, està pendent fa anys la celebració d'un referèndum per al reconeixement dels aborígens a la Constitució.
Un altre exemple simbòlic va ser, aquest desembre, la decisió dels jugadors de rugbi de la selecció nacional australiana, que van cantar l'himne nacional en llengua indígena, en eora, per primera vegada, abans d'interpretar-lo en anglès.
- ARXIVAT A:
- RacismeDrets humans