El Parlament austríac ha aprovat que la vacunació contra la covid-19 sigui obligatòria per als majors d'edat (Reuters/Leonhard Foeger)

Àustria aprova la vacunació obligatòria amb multes de fins a 3.600 euros

És el primer país de la Unió Europea on la vacunació contra la covid-19 és obligatòria per a tots els ciutadans majors d'edat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Àustria ja és el primer país de la Unió Europea que ha aprovat la vacunació obligatòria per al conjunt de la població major d'edat. La mesura entrarà en vigor l'1 de febrer, i estableix un període transitori, fins al 15 març, perquè les persones que no s'han vacunat puguin fer-ho.

Primer, les persones no vacunades rebran recordatoris, i després seran citades per vacunar-se. No fer-ho suposarà una primera multa de 600 euros, i una sanció màxima de 3.600 euros.

La llei no preveu penes de presó per als infractors.

Deixa al marge de l'obligació, això sí, dos col·lectius: les embarassades i les persones que no es poden vacunar per raons mèdiques.

L'obligatorietat de vacunació ha estat aprovada a la cambra baixa, el Nationalrat (Consell Nacional, el Parlament), aquest dijous amb el suport del govern i de l'oposició, tret de la ultradreta, que fa mesos que lidera protestes multitudinàries contra les mesures anticovid.

La mesura, de fet, té el suport del 60% de la població.

El canceller austríac, Karl Nehammer, del Partit Popular (Reuters/Lisi Niesner)

Per aconseguir un consens més gran entre les forces polítiques, aquest diumenge el govern va apujar l'edat per a la vacunació obligatòria des dels 14 anys fins als 18.

Per entrar en vigor, la llei encara ha de superar dos tràmits que són formalitats: la votació al Bundesrat (Consell Federal, el Senat) i ser sancionada pel president, Alexander Van der Bellen.

A banda de fer obligatòria la vacunació, Àustria també ha anunciat una mesura inèdita per incentivar-la: se sortejaran vals de 500 euros entre els vacunats, que es podran bescanviar en botigues i restaurants.

Pamela Rendi-Wagner, líder del Partit Socialdemòcrata i cap de l'oposició (Europa Press/Herbert Neubauer)

El govern austríac, una coalició del Partit Popular, conservador, i Els Verds, va anunciar al novembre la intenció de fer obligatòria la vacunació, coincidint amb el quart confinament del país a causa de la forta propagació de la pandèmia.

Aquest diumenge, el canceller Karl Nehammer va defensar la necessitat de fer obligatòria la vacunació per evitar un altre confinament i perquè la gent pugui fer vida normal.

"Això no és una lluita entre els vacunats i els no vacunats", va declarar durant la primera roda de premsa convocada després de passar una quarantena per haver-se contagiat de covid-19.

Nehammer també va dir que confia que no caldrà arribar a la tercera fase.

Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat, d'extrema dreta (Europa Press/Georg Hochmuth)

La cap de l'oposició, la socialdemòcrata Pamela Rendi-Wagner, ha defensat que la vacunació obligatòria "és una sortida d'emergència... de les constants restriccions als nostres drets personals i fonamentals, com les que hem hagut de suportar en els darrers dos anys".

"Aquesta vacunació obligatòria desposseeix el poble dels seus drets. Amb un sol moviment, milions d'austríacs seran degradats", ha valorat Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat, d'ultradreta i antivacunes, que ja ha anunciat accions legals als tribunals contra la llei.


El 72% de vacunats

Amb les dades publicades aquest divendres pel Ministeri de Salut austríac, ja tenen la pauta completa de vacunació 6.431.595 austríacs, que són el 72% exacte de la població i el 75,68% de totes les persones que poden vacunar-se.

Àustria, amb poc més de 9 milions d'habitants, ha notificat més d'1,5 milions de contagis i gairebé 14.000 morts per covid-19 des de l'inici de la pandèmia.


Obligació parcial

A la UE hi ha altres països que han fet obligatòria la vacunació, però parcialment, no per al conjunt de la població adulta.

A Itàlia han de vacunar-se obligatòriament les persones de 50 anys o més. A Grècia, les que han arribat als 60 anys. En altres estats han de fer-ho, per exemple, els professionals de la sanitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut