Àustria perd la batalla contra Meta, TikTok i Google: el TJUE diu que no les pot regular

El tribunal europeu considera que aquestes plataformes només pot regular-les el país on tenen la seu: Irlanda

RedaccióActualitzat

El Tribunal Justícia Europeu (TJUE) ha donat la raó a Meta, TikTok i Google en la seva demanda contra Àustria, que va imposar-los una regulació específica.

El tribunal creu que els estats no poden legislar pel seu compte quan hi ha una directiva europea i que, en qualsevol cas, el país encarregat de tutelar-ho és on les plataformes tenen la seu; en aquest cas, Irlanda.

L'any 2021, Àustria va aprovar una llei que obligava aquestes empreses a declarar i verificar continguts potencialment il·lícits. El tribunal europeu considera que la norma europea garanteix la lliure circulació de serveis i els estats no pot imposar la seva pròpia regulació. 


La regulació, al país on tenen la seu

En el seu comunicat, a l'espera de la publicació de la sentència sencera, el TJUE explica que la possibilitat que cada estat membre adopti obligacions "generals i abstractes" a determinats serveis "usurpa la competència reglamentària" de l'estat membre on aquestes empreses tenen la seu a la UE, en aquest cas, Irlanda.

En aquest sentit, el TJUE recorda el principi de la "confiança mútua" entre estats. I, a més, recorda que una regulació específica per part de cada estat membre sotmetria aquests serveis a legislacions diferents dins el mateix mercat únic, de manera que es vulneraria la lliure prestació de serveis.


Àustria preveia multes de 10 milions d'euros 

La llei aprovada per Àustria obligava a establir mecanismes de declaració i verificació de continguts potencialment il·lícits, i a més exigia les plataformes a publicar periòdicament i de manera transparent les denúncies que rebien. S'exposaven a multes de fins a 10 milions d'euros. 

Google Ireland, Meta Platforms Ireland i TikTok, les tres establertes a Irlanda, van al·legar davant dels tribunals austríacs que la normativa xocava amb el dret de la UE, en concret la directiva sobre la societat de la informació.

El tribunal suprem contenciós administratiu d'Àustria va formular una consulta al tribunal europeu, i l'advocat general de la UE ja va pronunciar-se a favor de les plataformes en una opinió no vinculant que ara, el TJUE ha ratificat.

El TJUE admet que, "en condicions estrictes i casos específics" els estats membres --encara que no siguin la seu legal de l'empresa-- poden adoptar mesures per garantir l'ordre públic, la seguretat i la protecció dels consumidors, però sempre si són puntuals i es notifiquen a la Comissió Europea i a l'estat membre d'origen. 


Irlanda també colla

Al llarg de les últimes dècades, Irlanda s'ha convertit en la seu de nombroses multinacionals de fora de la Unió Europea, la majoria nord-americanes, de sectors de les noves tecnologies però també, per exemple farmacèutiques, en gran part gràcies a un règim fiscal favorable.

En els últims anys, això ha col·locat el país en la posició d'haver de regular els serveis digitals de milions de ciutadans europeus, perquè hi tenen la seu empreses com Meta, Google, Tiktok o Apple, per exemple. I, pel que es veu, s'ha pres aquesta responsabilitat seriosament.

La Comissió de Protecció de Dades ha imposat diverses multes milionàries per qüestions relacionades amb l'accés de menors a determinats continguts; la més recent, aquest setembre, a TikTok, amb una sanció de 345 milions d'euros.  

ARXIVAT A:
Xarxes socials GoogleFacebookÀustriaTikTokTJUE
Anar al contingut