Gent passejant (EFE / Marta Pérez)
Gent passejant (EFE/Marta Pérez)

Avisos per evitar un relaxament excessiu dels ciutadans, que pot dur a un segon rebrot

Una segona escalada seria molt més ràpida que la primera, alerta la viròloga Margarita del Val

RedaccióActualitzat

Continua la tendència a la baixa en l'epidèmia de Covid-19. Però moltes veus alerten que relaxar-se massa i pensar que la feina més important està feta pot dur a un greu rebot.

A Catalunya, el ritme de contagis diaris té fluctuacions, però va a la baixa. Dijous es van registrar 386 nous casos, una xifra molt allunyada dels que es produïen fa poques setmanes.

El nombre de morts diaris per Covid-19 també es manté en xifres baixes. Dijous van ser 58.

I a partir de dilluns, a les regions que passen a la fase 1 -Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran- es podran tornar a fer reunions, dins i fora de casa, de fins a 10 persones, excloent les vulnerables, les que tinguin simptomatologia o gent gran.
 

Però els científics alerten que encara estem en situació inestable i que ens arrisquem a una segona onada de la malaltia. Margarita del Val, viròloga del CSIC i investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, fa aquest advertiment:

"Hem de tenir clar que no estem gens a prop del final del túnel. Hem passat el pic més alt d'aquesta primera onada de la pandèmia, però està a les nostres mans que no comenci una segona onada en un parell de setmanes, perquè la situació és molt més inestable del que era al principi."

Segons Del Val, hem baixat del pic de la muntanya, quan hi havia nombres altíssims de contagiats i de morts, "però encara no hem baixat a un lloc de tranquil·litat, no estem al final de la vall, encara estem molt amunt".

Per això, apel·la a la responsabilitat, que, segons afirma, no està en els governs. I avisa sobre un rebrot important:

"La responsabilitat està en tots i cadascun de nosaltres. Si ens descontrolem i perdem els hàbits tan bons que hem adquirit, serà un problema a tot arreu, perquè l'escalada serà molt més ràpida del que va ser abans de l'estat d'alarma."

Precisament per això, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha recordat que no estem en un cap de setmana normal i que, per tant, no podem fer el que faríem en altres condicions.

I ha afirmat que "la relaxació és una de les adversitats més grans que podem tenir".

La conselleria d'Interior alerta que alguns ciutadans s'estan relaxant en el compliment de les normes del confinament. Ha detectat grups de gent parlant a la via pública, sense respectar la distància de seguretat i sense mascaretes, o pràctiques esportives en grup.

Per tot això, Mossos i policies locals vigilaran, especialment, les activitats en espais públics, i també les carreteres i les estacions de tren per evitar els desplaçaments a les segones residències.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
Anar al contingut