La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (EFE)

Ayuso acusa Sánchez de muntar una "farsa" a Madrid per "justificar la intervenció"

La presidenta madrilenya diu que Sánchez "ha venut el caos" sobre Madrid per tenir la gent "sotmesa"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, assegura que la situació que s'explica de la Covid a Madrid és una "farsa" creada per justificar una intervenció per part del govern espanyol.

En una entrevista al diari ABC, Ayuso carrega durament contra Pedro Sánchez a qui acusa d'exagerar la crisi de Madrid per infondre por i poder així aplicar mesures extraordinàries. Afirma que el que busca l'executiu espanyol és tenir la gent "sotmesa":

"Té un full de ruta per fer normal el que fa deu anys ni ens imaginàvem."

La presidenta madrilenya diu que Sánchez "ha venut el caos" sobre Madrid. Ayuso defensa que hi ha hagut una estratègia política per part del govern espanyol per generar "una estafa". Per argumentar-ho, s'agafa a les dades del mes d'agost i es compara amb l'Aragó i Catalunya.

"Durant l'estiu les xifres han estat molt bones, i el tracte donat a Madrid no ha estat el proporcionat, per exemple, a Catalunya o a l'Aragó, que celebro perquè és el que toca."

La presidenta de la comunitat critica que el relat del govern espanyol "és sempre el mateix, passi el que passi": "Madrid ho fa tard i malament i tota la resta millor que nosaltres". Tot i això, Ayuso admet que des de finals d'agost ha estat més complicat el control dels contagis, però assenyala que amb les mesures posades en marxa pel seu govern la situació "està millorant moltíssim".

"En veure que les dades milloraven, han decidit intervenir Madrid, però abans llançant missatges de por i de caos, per traslladar por, com van fer abans, durant l'estat d'alarma."

Ayuso va més enllà i veu fins i tot una estratègia per aprofitar-se d'una millora de la situació. Diu que les restriccions que va aprovar el seu govern eren correctes i que tenen "dades que demostren que en els pròxims 15 dies la tendència és directa a la baixa". Afirma que la Moncloa fa el pas ara per aprofitar-se'n: "és ara quan comencen a intervenir Madrid i a posar efectius que m'han estat negant durant tots aquests dies".

Segons Ayuso, les restriccions imposades ara són "greument perjudicials" i generen confusió. Per això, insisteix que la solució no és perimetrar Madrid ni el confinament, sinó una situació intermèdia.

"Si Madrid s'enfonsa, darrere hi va el conjunt del país", adverteix en relació a les conseqüències econòmiques de les restriccions.

"No es tracta de confinar el cent per cent dels ciutadans perquè l'1 per cent contagiat es curi. Es tracta de detectar l'1 per cent que va contagiant i que el 99 per cent surti al carrer a buscar-se la vida."


El govern espanyol respon

El govern espanyol ha respost Ayuso per boca de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo. Sense citar la presidenta madrilenya però sí Madrid, Calvo ha afirmat que no entenen "els qui davant de la pandèmia utilitzen el joc de la política, particularment en llocs on la pandèmia s'acarnissa com és Madrid".

Calvo diu que és molt difícil ajudar qui en una mateixa frase diu "vine" i "marxa". La vicepresidenta espanyola afirma que l'obligació i únic objectiu del govern de Sánchez és "salvar vides i protegir la salut".

El soci de govern d'Ayuso tampoc comparteix les crítiques al govern espanyol. El líder de Ciutadans a Madrid, Ignacio Aguado assegura que les restriccions d'avui salven vides:

 

Les discrepàncies entre Ciutadans i PP, que comparteixen el govern de la Comunitat, s'ha fer més evidents en les últimes hores amb la dimissió del conseller de Polítiques Socials.


De la crisi sanitària a la política

Madrid viu, en mig d'unes fortes mesures restrictives, una batalla judicial i política i un enfrontament entre administracions madrilenyes i central. A contracor, però amb unes de les pitjors xifres d'incidència del coronavirus de la Unió Europea, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso va haver d'acceptar limitar el moviment dels seus ciutadans. No obstant això, Ayuso presentava, divendres, un recurs a l'Audiència Nacional contra l'ordre del ministre Illa per invasió de competències. L'Audiència té ara 10 dies per pronunciar-se. Mentrestant, les mesures se seguiran complint a Madrid.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, aquesta setmana a l'Assemblea de Madrid (EFE/Juanjo Martín)

Enmig d'aquesta crisi, política, sanitària i judicial, els barons del PP pressionen Pablo Casado perquè faci un clam a la moderació i busqui solucions. I és que la guerra entre Ayuso i Illa podria deixar un mal resultat per als populars. Alguns sectors del PP ja fan sonar la idea de substituir Ayuso i deixen anar un nom: Ana Camins, del nucli íntim de Pablo Casado.

Sobre Ayuso pesa també una possible moció de censura promoguda pel portaveu del PSOE a la Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo. Per tirar-la endavant, caldria el suport de Ciutadans, actual soci de coalició d'Ayuso. Tot i que de moment han tancat la porta a aquesta opció, les relacions entre Ayuso i Ciutadans són tenses.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut