La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la roda de premsa (ACN)

Ayuso porta al Suprem la decisió de Sanitat de deixar la Comunitat de Madrid a la fase 0

El govern de la comunitat de Madrid diu que la decisió no va obeir a criteris tècnics i que hi ha "dubtes raonables" sobre els indicadors que es van fer servir

RedaccióActualitzat

El govern de la Comunitat de Madrid ha decidit portar als tribunals la decisió del Ministeri de Sanitat de no deixar-los passar a la fase 1 del desconfinament.

L'executiu d'Isabel Díaz Ayuso considera que la resolució no obeeix a criteris tècnics i sosté que no té constància que hi hagi cap informe que motivés el primer no del ministeri de Salvador Illa.

A través d'una nota, el conseller de Sanitat de l'executiu regional, Enrique Ruiz Escudero, parla de "dubtes raonables" sobre els indicadors que s'estableixen. Assegura que, d'acord amb les seves dades, la capacitat de detecció i seguiment de nous contagis ja permetien el salt de fase.

Segons la Comunitat de Madrid, el fet que no hi hagi constància de cap informe que motivi la primera negativa del govern espanyol pot constituir "un defecte greu". I manté que les raons de l'informe que denega per segona vegada la petició "no tenen cap relació directa amb els indicadors" del pla de desescalada.
 

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre, patró de la ciutat (EFE / Rafa Albarrán)
Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a l'ermita de Sant Isidre (EFE / Rafa Albarrán)

 

Greuges comparatius

Madrid denuncia que els indicadors no s'estan aplicant "de manera homogènia" a totes les comunitats autònomes, i "qüestiona la validesa jurídica de la decisió, tant des del punt de vista tècnic com des del respecte al principi d'igualtat". De fet, el govern d'Ayuso considera que "compleix des que ho va sol·licitar per primera vegada tots els requisits tècnics" que exigeix el Ministeri per poder accedir a la fase 1.

En el comunicat, el govern regional reitera que els indicadors de salut, la capacitat de detecció i seguiment de nous contagis, i també la capacitat del sistema sanitari madrileny per enfrontar-se a un eventual rebrot "permetrien ja el canvi de fase".

El Ministeri de Sanitat va justificar el primer rebuig per la falta de mecanismes de detecció precoç de la Covid-19 en la població, entre altres causes. I a la segona vegada, el departament encapçalat per Salvador Illa va al·legar en el seu informe la necessitat de consolidar el paper de l'atenció primària i d'ampliar la capacitat per fer proves PCR, "ja que podria ser insuficient en cas de rebrot de la malaltia."

 

Aquest mateix dimarts, Isabel Díaz Ayuso assegura en el seu compte de Twitter que la Comunitat de Madrid té "un dels millors sistemes sanitaris del món" i que està "preparada per passar de fase".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus
Anar al contingut