Díaz Ayuso ha acusat el ministeri d'executar decisions "precipitades i no consensuades" (EFE/Zipi)

Ayuso retira la petició de mesures cautelars i demana als madrilenys que no es desplacin

La presidenta madrilenya ofereix ara al govern espanyol consensuar mesures "sensates i justes" per frenar la Covid a Madrid, i Pedro Sánchez no descarta l'estat d'alarma
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern madrileny ha plantejat ara al govern espanyol consensuar mesures contra la propagació de la Covid a la regió que siguin "sensates, justes i ponderades".

Aquest és el moviment que ha fet l'executiu que encapçala la popular Isabel Díaz Ayuso després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha tombat les restriccions de mobilitat que el Ministeri de Sanitat va ordenar fa menys d'una setmana en deu municipis, inclosa la capital espanyola, on s'havia establert un confinament perimetral per la situació descontrolada dels contagis.

Després d'aquest rebuig judicial, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries espanyol, Fernando Simón, ha apel·lat a la "responsabilitat" de la ciutadania, al marge del que dictaminin els jutges:

"Independentment del que, a nivell judicial, es pugui obligar a fer o no, apel·lo a la responsabilitat individual per entendre el risc al qual poden exposar a d'altres, dins i fora de Madrid, amb la mobilitat excessiva."

 


Retira les mesures cautelars i demana no sortir

El govern de la Comunitat de Madrid ha anunciat també que retira les mesures cautelars que havia demanat a l'Audiència Nacional a l'espera que de les pròximes reunions -n'hi ha prevista una aquesta tarda- en surtin mesures "clares" i per "evitar més confusió encara als ciutadans". Ayuso espera que aquest divendres hi pugui haver una nova ordre:

"Demanem que el govern torni a asseure's amb Madrid, i, en poques hores, entre aquesta nit i demà, per tenir ja demà una ordre clara, i anunciar uns mesures sensates, justes i ponderades".

La presidenta Díaz Ayuso també ha demanat als madrilenys que no es desplacin. Això, a les portes d'un cap de setmana llarg, per la festivitat del 12 d'octubre. "Demanem als madrilenys, novament, que no surtin de Madrid i que segueixin totes les recomanacions sanitàries sobretot els pròxims dies, ara que hi ha un pont", ha remarcat.

La dirigent del PP ha retret al Ministeri de Sanitat que imposés unes mesures "precipitades, no consensuades i que afectaven drets fonamentals de milions de ciutadans" i ha afegit que "així ho han entès també els tribunals".

Díaz Ayuso es treu la mascareta en la compareixença d'aquest dijous (EFE/Zipi)



Sánchez no descarta l'estat d'alarma

Un cop s'ha sabut del revés judicial a les mesures, el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat obert a tots els escenaris, sense descartar la declaració de l'estat d'alarma.

Sánchez ha ofert "màxima col·laboració i cooperació" al govern madrileny per aplicar noves mesures, respectant les competències autonòmiques. Això sí, ha deixat clar que cal basar-les en criteris "científics i tècnics" i que siguin "proporcionades" a la gravetat de la situació.

Des d'Algèria, on és de visita oficial, ha recordat que l'estat d'alarma que es va decretar a la primavera va ser "molt eficaç" per aplanar la corba.


Argimon, sobre Madrid: "Al final els jutges acabaran dirigint la pandèmia"

Argimon ha defensat les restriccions que Sanitat havia aplicat a Madrid

 

Qui també s'ha referit a la decisió de la justícia madrilenya és el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ho ha considerat una "molt mala notícia". "Al final aquesta pandèmia l'acabaran dirigint els jutges", ha lamentat quan se li ha preguntat pel tema.

Argimon ha demanat que la gent ha d'entendre que les restriccions es prenen a partir de criteris tècnics:

"Sé que hi ha llibertats fonamentals i que el jutge hi té un paper. Però hem d'entendre en quina situació ens trobem, aquestes mesures no es prenen perquè sí."


També el cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha lamentat la decisió del jutge i ha remarcat que ells són els primers que no voldrien haver de prendre mesures. Mendioroz ha afegit que, si es fa, és quan "realment el nombre de contagis ja és tan alt que, tot i que la majoria de la gent tingui aquest comportament [seguir les recomanacions sanitàries], probablement se seguirà estenent",

Argimon confia que es pugui capgirar la situació i "que Madrid vagi bé, això és el que desitgem tots."

 


L'estira-i-arronsa des de fa dies

Les restriccions anul·lades van sorgir d'una reunió del Consell Interterritorial de Salut, on hi ha el govern espanyol i les autonomies, en què, a petició de Madrid, es van fixar uns criteris comuns per aplicar restriccions en cas d'avenç dels contagis, uns barems que la Comunitat de Madrid va rebutjar.

Les limitacions van entrar en vigor igualment, per ordre del ministeri i acord del Consell Interterritorial.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut