Feijóo compara l'acord per l'amnistia de PSOE i Junts amb el 23F i ETA
- TEMA:
- Investidura
La notícia d'aquest dijous al matí que PSOE i Junts havien arribat a un acord d'investidura que inclou una llei d'amnistia, està provocant reaccions des de tot l'espectre polític espanyol, fins i tot abans que se sabessin els termes concrets de l'acord.
L'últim a intervenir ha estat al president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que ha començat la seva intervenció assegurant que compareix "de manera urgent i solemne davant l'extraordinària situació que estem vivint". Per Feijóo, l'acord signat entre Junts i el PSOE suposa que "Espanya ha perdut, els independentistes estan guanyant i el PSOE ha desaparegut":
"Espanya està perdent perquè s'està sacrificant la igualtat, els impostos, la dignitat i l'estat de dret de tots. L'independentisme està guanyant perquè està avançant en tots els seus objectius i el PSOE està, lamentablement, desapareixent."
Per Feijóo, l'acord culmina una deriva de Pedro Sánchez "per mantenir-se al poder a qualsevol preu, que està arrossegant el país". I assegura que Sánchez "s'ha unit als que volen derrotar l'Estat per donar-los suport en la seva lluita contra l'estat" i ha assegurat que el president del govern en funcions està "humiliant el país".
Per Núñez Feijóo, que l'anunci de l'acord l'hagi fet un 9N "un pròfug de la justícia" és un exemple d'aquesta humiliació. I ha assegurat que la legislatura durarà "el que decideixin els independentistes".
Feijóo diu que "els independentistes no han mostrat cap penediment"
Feijóo diu que el PSOE "està cedint a totes les exigències dels independentistes, que no han fet cap concessió ni han mostrat cap penediment ni desig de reconduir la situació, sinó més aviat al contrari".
"Un acord que parla del reconeixement de Catalunya com a nació diferent de l'espanyola, que recull que Junts proposarà un referèndum d'autodeterminació, que defensa una fiscalitat i la cessió del 100% dels tributs a Catalunya i que inclou en l'amnistia una referència lawfare, és a dir, un acord que ve a negar que Espanya sigui un estat de dret."
I a canvi de què, es pregunta Feijóo: "A canvi de saciar l'ambició personal sense límits, guiada per la conveniència personal i no per la convivència col·lectiva".
Feijóo assegura que els acords violen "la igualtat dels espanyols davant la llei i converteixen en legals fets delictius", a més de "condemnar tots aquells catalans i resta d'espanyols que van defensar la democràcia quan va ser atacada".
Núñez Feijóo ha considerat que el que ha anomenat "els acords de la vergonya" són "la cessió d'un xantatge" que "convertirà en repressor el Tribunal Suprem, serà un cop als fonaments del poder judicial i debilitarà les autonomies."
"Sánchez està cedint totalment al xantatge de l'independentisme. Una entrega completa i sense matisos que pagarem tots els espanyols amb els nostres impostos, els nostres drets i la nostra dignitat."
El president del PP ha assegurat que l'acord suposa "una amnistia sense res a canvi" i que "acusa l'Estat de fer joc brut, mina la separació de poders i humilia el poder judicial."
Compara l'acord amb el 23F, ETA i l'1-O
Feijóo, considera que l'acord sobre Rodalies trenca "l'homogeneïtat de la connectivitat ferroviària en l'àmbit del territori nacional" i que Sánchez "ha canviat directament els vots que necessita per més de 15.000 milions d'euros dels impostos de tots els espanyols".
Núñez Feijóo també ha assegurat que combatran l'acord per tots els mitjans: per la via parlamentària, per la via legal i a través "de la mobilització social ferma, serena i respectant la convivència". I ha dit que el PSOE "pagarà" haver "renegat de la seva història, els seus principis i haver renunciat a defensar el que representa" amb aquest "atac sense precedents" a la democràcia, que ha comparat amb el cop d'estat del 23F, el terrorisme d'ETA i "el cop perpetrat per l'independentisme català el 2017".
Per Feijóo, Sánchez "s'ha confabulat amb qui vol mutilar la nació":
"Avui el PSOE pren el relleu de Junts i ERC al capdavant del procés, assumeix el relat separatista i es compromet a promoure tots els seus objectius. I ho fa en l'aniversari de la consulta il·legal tancant una investidura a l'estranger i amb un mediador internacional i acceptant que la justícia espanyola persegueix els ciutadans per la seva ideologia."
Feijóo, que no ha acceptat preguntes després de llegir el seu comunicat, ha fet una crida a la mobilització "a totes les places d'Espanya".
Una crida que també ha fet el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha augurat un "període negre" en la història a Espanya en què s'ha posat en marxa "un cop contra la nació, contra la democràcia i contra la llei":
"Els colpistes del PSOE i de Junts han segellat la seva amenaça a la unitat nacional i a la llei, amb un acord que implica l'abolició de l'estat de dret, el principi de la fi de la democràcia i la deslegitimació de totes les institucions, incloses la Corona, el poder judicial i els parlaments."
Ayuso diu que l'acord és "l'inici d'una dictadura"
Abans de la intervenció de Feijóo, una de les primeres a criticar l'acord ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fent servir els termes més gruixuts.
Ayuso ha comparat la situació amb "l'Europa de l'Est i Llatinoamèrica", dient que l'acord és "l'inici d'una dictadura", i afirmant que "han estat amb l'esquer que ve Franco i ens l'han colada":
"Ens han colat una dictadura per la porta del darrere i només estem a l'inici."
Entre altres afirmacions, Ayuso ha dit que "ens han mentit amb la memòria, el Valle de los Caídos, els homosexuals", que "tot era mentida", i també que "el PP té més pes a Catalunya que Puigdemont".
Un "xec en blanc" al "credo independentista"
Després que es conegués el text de l'acord, Ayuso ha fet una compareixença a les 2 del migdia en què l'ha qualificat de "xec en blanc" del PSOE a Junts:
"Ens temíem l'anunci d'una llei d'amnistia i ens hem trobat amb una cosa molt pitjor que qualsevol cosa que ens poguéssim imaginar, perquè no és un acord, és un xec en blanc."
La líder del PP a Madrid ha afirmat que "tots els paràgrafs de l'acord són tan greus com l'amnistia" i ha acusat el PSOE d'haver signat "el que li han posat al davant sense defensar el seu programa":
"No hi ha ni una sola coma del credo independentista més rabiós que no s'assumeixi, no hi ha ni una sola institució espanyola que no es desacrediti: la policia, els jutges, l'estat de dret sencer, el rei, el parlament, el TC, el mateix PSOE."
Ha estat un discurs llegit de només 7 minuts després del qual no ha admès preguntes dels periodistes i en què ha fet afirmacions com que "hi haurà referèndum d'autodeterminació."
Per Gamarra, és "la desigualtat entre espanyols"
Per la seva banda, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha dit que "avui viurem un dia vergonyant", que l'acord "es basa en la desigualtat entre espanyols" i que el PSOE ha acceptat "la violència" com a preu de la investidura:
"El que hi ha al darrere d'aquest acord és la desigualtat entre espanyols, i veurem més desigualtat no només d'espanyols davant la llei, sinó en termes de recursos."
Entrevistada a Telecinco, Gamarra ha afegit en aquest sentit que el finançament autonòmic no s'ha de negociar "de manera bilateral", sinó al Consell de Política Fiscal i Financera:
"Allà defensarem que els espanyols que viuen en altres autonomies no són de segona respecte als que tenen independentistes."
El líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, ha interpretat que l'acord s'ha tancat ara per la carta del comissari de Justícia de la UE d'aquest dimecres demanant "informació detallada" sobre l'amnistia:
La portaveu del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, també s'ha referit a aquesta carta i ha afirmat que la Unió Europea "no en deixarà passar ni una" del "fals relat" sobre l'amnistia.
Entrevistada per la ràdio de Federico Jiménez Losantos, Montserrat ha dit que aquesta llei d'amnistia suposa "la demolició de l'estat de dret" i que inclourà "processats per terrorisme".
El govern basc demana un govern "el més aviat possible"
Des d'Euskadi el portaveu del govern basc, Bingen Zupiria, ha celebrat la notícia i desitja que Sánchez formi govern "el més aviat possible":
"Vist el mal clima generat a Espanya, i especialment a Madrid, formar el més aviat possible un govern espanyol que duri seria el millor remei. Per tant, espero que es formi govern i que, a més, tingui els fonaments perquè duri."
Zupiria ho ha dit en una entrevista quan l'acord de Junts amb el PSOE arriba quan aquest partit encara no té garantits els vots del PNB que necessita per ser investit.
Preguntat per això, el portaveu del govern basc ha dit que "no és ningú" per parlar en nom del PNB, però ha afegit que espera que el partit sàpiga "què ha de negociar i com ho ha de fer".
En aquest sentit, s'ha referit a "l'autogovern total" al qual el govern de Pedro Sánchez es va comprometre, i ha afegit que l'han d'exigir "una vegada i una altra":
"El govern d'Espanya va adoptar el 2020 un compromís públic per completar i complir amb aquest autogovern, som a les portes del 2024 i encara no el tenim, i per això ens correspon exigir-lo."
Yolanda Díaz: "La serenitat s'ha imposat al soroll"
Per part del soci que aspira a governar amb el PSOE, Sumar, la seva líder, Yolanda Díaz, ha reaccionat publicant a Twitter/X un missatge optimista de cara als pròxims dies:
"Han estat mesos difícils, però la serenitat i la convivència s'han imposat al soroll i a l'odi. Seguirem avançant en el camí del progrés social."
tuit díaz
Per la seva banda, el líder de Més País i diputat de Sumar Íñigo Errejón s'ha felicitat per l'acord i ha defensat que es faci una llei d'amnistia de la qual es beneficiïn els independentistes encausats:
"Volem un país en què la gent que hagi participat en un referèndum o que l'hagi defensat no es vegi amenaçada d'entrar a la presó, això és el que ajudarà a la convivència a Espanya."
De cara a la formació del govern espanyol, Errejón ha afirmat que "els pròxims dies seran intensos" i ha afegit que la coordinació entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz és "màxima i permanent."
Calviño vol "un govern amb plenes facultats"
Per part del PSOE, la primera reacció ha estat la de la vicepresidenta econòmica en funcions, Nadia Calviño, que s'ha limitat a dir que desitja que hi hagi "un govern amb plenes facultats":
"Espero que com més aviat millor tinguem un govern amb plenes facultats al nostre país que proporcioni confiança i estabilitat des del punt de vista econòmic i social, tant als mercats financers com als ciutadans espanyols, però no soc la persona i em remeto a les fonts dels diferents partits polítics respecte a possibles desenvolupaments en les negociacions."
Calviño ho ha dit precisament on s'ha negociat l'acord, a Brussel·les, on ha arribat aquest dijous per participar en una reunió de l'Ecofin.
- ARXIVAT A:
- Investidura Junts PSOE PP PNB