José María Aznar (EFE)

Quan Aznar va ficar un bolígraf a l'escot d'una periodista: l'abús que es fa viral 17 anys després

Les xarxes lamenten la resposta impassible amb què la societat va entomar aquell acte masclista el 2006
Actualitzat
TEMA:
José María Aznar

Qui va ser president del govern espanyol entre el 1996 i el 2004, José María Aznar, va ser el protagonista d'una acció masclista en públic fa 17 anys, que, més enllà de ser criticada pels seus rivals polítics i per col·lectius feministes, no li va suposar cap conseqüència. 

La seqüència és la següent: la periodista Marta Nebot li fa una pregunta i el ja aleshores expresident popular, que estava escrivint en un paper, no li contesta i li col·loca el bolígraf a l'escot. Ella es gira cap a la càmera i, amb estupefacció, comenta: "Això no sé com prendre-m'ho". 

En plena polèmica pel petó forçat de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso, el vídeo s'ha viralitzat a les xarxes, on molts usuaris han criticat la resposta impassible de la societat d'aquell moment


Les periodistes es planten contra el masclisme

Malauradament, el masclisme contra les periodistes encara és ben viu. Aquest mes de gener, diverses associacions i dones periodistes van participar al Parlament en un acte per denunciar que cada vegada és més habitual el linxament amb aquest tipus de biaix a les xarxes socials.

De fet, tres de cada quatre dones periodistes han patit ciberassetjament masclista en algun moment de la seva carrera, segons xifres de la Unesco. 

Una agressió en ple directe

L'any passat, la periodista d'IB3 Jero Mut va patir una agressió masclista en ple directe, quan un home que passava per allà s'hi va acostar, va agafar-la i va intentar fer-li un petó als llavis.

La periodista va denunciar que aquesta no havia estat l'única agressió sexista que va patir en la cobertura del dia del Firó de Sóller, sinó que n'hi va haver més quan no estava en directe.


Masclisme en el debat polític

I els actes i comentaris masclistes també arriben al debat polític. Sense anar més lluny, l'any passat la diputada de Vox Carla Toscano li deia a la ministra Irene Montero:

"L'únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias". 

Un Pablo Iglesias que el 2014, quan encara no havia arribat al poder, va dir això de qui en aquell moment era alcaldessa de Madrid, Ana Botella

"Una dona que l'única força que té prové de ser la muller del seu marit i dels amics del seu marit."

Com a ministra d'Igualtat, Irene Montero ha hagut de suportar diversos atacs i crítiques, com la de la regidora de Ciutadans a l'Ajuntament de Saragossa, Carmen Herrarte:

"Estan on estan perquè les ha fecundat el mascle alfa, per això són ministres."

Són exemples de com el masclisme s'ha fet servir com a arma llançívola en el debat polític, especialment contra la ministra d'Igualtat, que ha intentat erosionar el patriarcat

D'una banda, aquestes declaracions masclistes han estat àmpliament criticades, però, d'altra banda, els discursos d'extrema dreta s'han fet seus els postulats masclistes i els experts alerten del perill que això suposa.  

Un altre exemple són els atacs a Twitter que va rebre la ministra Ione Belarra per anar a un acte del partit sense sostenidors. Unes crítiques que, tal com exposa l'experta en comunicació no verbal Patrycia Centeno, són, "purament sexistes".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
José María Aznar Masclisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut