Bacteris i fongs poden viatjar milers de quilòmetres per corrents d'aire a molta altura

Ho afirma una recerca d'ISGlobal publicada aquest dilluns, feta amb mostres recollides a 3.000 metres, en les quals s'hi han trobat microorganismes viables
Actualitzat
TEMA:
Recerca científica

Els microorganismes com els bacteris i els fongs poden viatjar grans distàncies per l'aire a gran alçada tot conservant el seu potencial de reproducció i també de provocar malalties.

Ho ha constatat una recerca de l'Institut de Salut Global de Barcelona, l'ISGlobal, que ha trobat centenars d'espècies de fongs i bacteris en mostres recollides a 3.000 metres d'altitud.

La recerca l'han publicada aquest dilluns a la revista nord-americana PNAS, tot afirmant que és el primer cop que es constata el viatge de microorganismes a milers de quilòmetres:

"Això representa una nova manera de dispersar tant patògens humans viables com gens de resistència entre regions geogràfiques llunyanes."


Mostres recollides al Japó

Les mostres les van recollir el 2014 a sobre del Japó amb una avioneta Cessna, amb la qual van fer 10 vols tot seguint els corrents d'aire procedents de la Xina.

També van recollir mostres d'aire a nivell de terra a l'aeroport de Chofu, pròxim a Tòquio i des del qual sortien i tornaven amb l'avioneta, un total de 22 mostres recollides amb filtres d'aerosol.

Després van seqüenciar el genoma de les mostres recollides i van identificar 266 gèneres de fongs i més de 300 de bacteris a totes les mostres recollides entre 1.000 i 3.000 metres d'altura.


"Escherichia coli" i "Candida"

De bacteris n'hi havia tan coneguts com l'"Escherichia coli", i també molts d'altres molt menys coneguts, però també potencialment patògens per als humans i per a altres espècies.

Entre els fongs, en destaquen els gèneres Candida o Cladosporium, que poden provocar malalties en persones immunodeprimides, i pràcticament tots els microorganismes eren viables, és a dir, estaven vius i es podien reproduir.

Sofya Podzniakova, autora principal de l'estudi, ha explicat que també van trobar soques d'alguns que eren resistents als antibiòtics més comuns, un aspecte força preocupant:

"Els nostres resultats suggereixen que la resistència als antibiòtics es podria propagar a grans distàncies per aquesta via, fins ara desconeguda."

Microorganismes procedents de la Xina

Els investigadors han calculat que la procedència dels microorganismes eren les regions agrícoles del nord-est de la Xina, a uns 2.000 quilòmetres dels llocs on van recollir les mostres.

Aquest origen agrícola l'han deduït d'elements com el sulfat de zinc i el potassi que hi havia acompanyant els microorganismes, i que són components habituals dels fertilitzants i els pesticides que s'hi utilitzen.

Segons Xavier Rodó, un altre dels autors de la recerca, a les investigacions similars fetes abans, les mostres s'havien recollit a molt poca altura, i ara han fet un descobriment considerable: 

"Sabíem que per sobre d'un punt determinat de la troposfera, anomenat "capa límit planetària", certs materials es poden desplaçar llargues distàncies perquè hi ha menys fricció, però no sospitàvem que també hi pogués haver microorganismes viables."

Rodó no s'està d'afirmar que tot plegat representa "un canvi de paradigma en la comprensió de com la salut humana pot resultar afectada per patògens que prosperen a l'aire."

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut