Baena al Suprem en 10 frases: del "període insurreccional" a l'inici de la investigació
El tinent coronel Daniel Baena, investigador de l'1-O, parla al Suprem del "període insurreccional" de la tardor del 2017 i diu que investigaven el procés des del 2015
L'investigador de l'1-O, el tinent coronel Daniel Baena, ha revelat en el judici del procés, al Suprem, que va començar a investigar el procés per rebel·lió el 2015, dos anys abans del referèndum. I qui l'hi va ordenar va ser, precisament, Javier Zaragoza, que aleshores era fiscal en cap de l'Audiència Nacional i ara és un dels fiscals del Suprem que intervenen en el judici del procés.
Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya i amb la identificació TIP T43166Q, ha definit com a "període insurreccional" el període comprès entre el 20 de setembre i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Ara bé, ha admès que no hi va haver detencions ni crides a la violència.
El tinent coronel ha negat en seu judicial estar al darrere del perfil de Twitter Tácito, que carregava de forma anònima contra els independentistes.
La declaració de Baena ha començat a les 10 del matí i s'ha allargat gairebé fins a les 6 de la tarda, amb les corresponents pauses al migdia i per dinar. Ha estat similar en durada a la del major Trapero. Aquests són els principals moments de la declaració:
"Període insurreccional"
"Aquí [el 20S] el clima que es vivia... Ja que jo dissenyava molts dels dispositius de la policia judicial, d'accions que havíem de fer, aquí, ja en les hipòtesis del nostre plantejament, ens posàvem en un clima que podíem qualificar, d'acord amb els objectius, un clima que podíem qualificar, d'acord amb el nombre d'accions, que podíem qualificar, d'acord amb l'extensió en què es produïen, de clarament insurreccional. (...) El període insurreccional va del 20 de setembre fins a l'aplicació de l'article 155."
"Aquells dies, els policies que tinguéssim el mínim de responsabilitat sabíem que en aquesta situació qualsevol incident petit podia derivar en una escalada incontrolable, i afortunadament no va ser així. Però que no fos així no vol dir que les circumstàncies d'aquell període i la sensació que teníem els tres cossos policials que allò era un polvorí és inqüestionable."
Autoritzat a l'ús de la força el 20S
"L'ordre judicial es va complir, però tenia ordre del jutge de, si es veia la integritat física dels components de la comissió, que estaven dins la conselleria, si estava alterada, greument en perill, tenia ordre d'actuar. No prenem la decisió perquè no es va arribar a accedir dins de la conselleria."
Alguns dels advocats de la defensa, durant l'interrogatori al tinent Baena
Comença a investigar el procés el novembre del 2015
"El fiscal en cap de l'Audiència Nacional ordena als tres cossos policials, arrel de l'inici del procés de sobirania, i es parla allà, en aquella ordre, ja el novembre del 2015, de possibles delictes de sedició, rebel·lió i malversació."
"El fiscal ens dona la porta per investigar (...) la inversió de diners públics en estructures d'Estat per al desenvolupament d'una capacitat per quan l'estat de Catalunya fos independent. El que primer fem és, eminentment, una investigació econòmica, recopilar contractes, contractacions, contracte marc, veure per què s'està utilitzant aquests diners públics. Aquest és el primer objectiu. Evidentment, no anem buscant sediciosos, sinó que anem veient una mica la malversació i, escolta, potser veiem algunes diligències..."
"Nosaltres no investiguem el Pacte Nacional pel Referèndum, ni cap entitat social. Investiguem persones que fan coses, no entitats."
L'"Enfocats", la Moleskine i els papers de Salvadó
"Ens vam quedar cecs de corroboració amb l'agenda i després tenim una altra vegada visió de la corroboració general del procés amb l'"Enfocats"."
"Al despatx del senyor Salvadó es van trobar una sèrie de mesures per implementar el 2 d'octubre, quan es declarés la independència. Tant és així que, quan es va declarar la independència, el Parlament ordena al govern realitzar una sèrie de mesures -crec que són 14- i són les que tenia Salvadó en el seu despatx. Agència tributària catalana, una agència de ciberseguretat, el DNI, fronteres (....) Tota aquella infraestructura bàsica perquè un Estat sigui autosuficient en el moment de la desconnexió. Perquè la clau de tot això era la desconnexió."
Inconcreció davant les preguntes sobre els atestats
"El que consti a les diligències."
Nega ser Tácito a Twitter
"No, no. Aquí hi ha hagut una associació amb aquest compte, perquè jo tenia un compte (...) i jo seguia aquest compte. (...) Ha estat desmentit a premsa, ha estat desmentit al Senat, en comissió d'interior del Congrés dels Diputats... I no, no soc propietari d'aquest compte."
- ARXIVAT A:
- Judici procés