Baixa el risc de brot a gairebé totes les regions sanitàries a Catalunya

Ximo Blasco Gil / Ángel Andrés Morán Actualitzat
TEMA:
Desescalada

Aquest dilluns comença la fase 2 a regions sanitàries com la Catalunya Central, Girona i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf. D'altres, com les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran ja hi són des de fa una setmana. Per últim, encara són en fase 1, almenys una setmana més, la nova regió sanitària de Barcelona i àrea metropolitana i també la de Lleida.

Salut ha plantejat ara al ministeri que Tarragona, l'Ebre i el Pirineu-Aran passin a la fase 3 dilluns que ve, 8 de juny, i Barcelona-Metropolitana Nord-Metropolitana Sud i també Lleida, en aquest cas si l'evolució ho permet, passin a la fase 2.

Majoritàriament, amb les dades publicades pel Portal de la Transparència de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el mètode de càlcul del grup de recerca BIOCOM-SC de la UPC, totes les regions sanitàries mostren una evolució positiva, si bé amb matisos, que ara analitzem.
 

Les regions en fase 1, risc de brot més alt, però a la baixa

Tant l'àrea de Barcelona com la de Lleida són les que encara tenen uns registres més alts en comparació amb la resta, però, esclar, venen de xifres més elevades i, si bé la seva corba de risc encara és més alta que la resta de regions, la tendència és descendent i caldrà confirmar que segueixi aquesta línia, especialment si tenim en compte que les dades dels últims dies sempre acaben patint oscil·lacions per l'actualització constant d'informació, més encara en aquest cas, que venim d'un cap de setmana.

La regió sanitària de Lleida és, a hores d'ara, la que ofereix uns registres més alts. Si bé va començar la desescalada entre les regions capdavanteres, un brot detectat la va deixar en fase 1.

Passats uns dies, però, la tendència convidaria a un cert optimisme. La taxa de transmissió ponderada a 7 dies, l'anomenada taxa Rho, ens deixa uns valors inferiors a fa tot just deu dies: si llavors cada cas contagiava de mitjana dues persones, ara ja només ho fa a una, i aquest descens és positiu. Segueix, però, elevat el nombre de casos per cada 100.000 habitants dels últims 14 dies, però la combinació d'un i altre factor mostra una corba de risc en declivi.

 

L'altra regió que encara es manté en fase 1 aquesta setmana és l'àrea de Barcelona i les seves dues zones metropolitanes, Nord i Sud, que des d'aquest dilluns es consideren una única regió sanitària.

Els registres d'aquestes tres zones havien estat lleugerament diferents durant l'última setmana, amb valors més alts per a Barcelona ciutat, amb una densitat de població més gran i més baixos per a la zona nord, beneficiada per la seva extensió de terreny en comparació amb la població que acull.

Cal ser curosos amb les dades dels últims dies perquè sempre s'acaben incorporant notificacions que arriben amb retard, però totes tres àrees mostren, a 31 de maig, dades de risc de brot més baixes que no pas fa 14 dies, de forma que la corba conjunta de totes tres també evoluciona en positiu.

 

 

 

Les regions que s'estrenen en fase 2

Des d'aquest dilluns, la Catalunya Central i les comarques gironines, a més de l'Alt Penedès i el Garraf, s'estrenen a la fase 2. En termes generals, en tots els casos ho fan amb una evolució que podríem qualificar de positiva.

En el cas de la Catalunya Central, durant els últims quinze dies hi ha hagut un petit augment de contagis detectats -potser també per un nombre més gran de proves de detecció practicades- i això ha fet pujar tant la taxa de transmissió com la incidència acumulada per cada 100.000 habitants.

Són valors encara baixos que permetrien situar la corba en una zona de control, si bé és de les poques regions sanitàries que ofereix una taxa de risc tímidament més elevada que fa dues setmanes.

 

La regió de Girona s'ha mantingut força estable durant les dues últimes setmanes. Si bé el gràfic que mostrem ve marcat pels registres de l'abril, els últims quinze dies la zona hauria conservat un índex de risc força controlat.
 

S'explica, per exemple, perquè ha fixat la taxa de transmissió Rho al voltant de l'1, és a dir, cada persona contagia de mitjana una altra persona, i això mantindria estable l'epidèmia. Alhora, la incidència per cada 100.000 habitants ha anat lleugerament a la baixa, i això també ha ajudat a aconseguir aquests registres positius.

 

Les regions que aspiren a la fase 3, controlades malgrat alts i baixos

El Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i l'Aran i les Terres de l'Ebre han estat les regions sanitàries que, des d'un principi de la desescalada, han recollit millors valors per seguir avançant cap a la nova normalitat. Els registres dels últims 14 dies també ho certifiquen, encara que hi ha petites variacions que alteren la corba però que no farien pensar a hores d'ara en un risc elevat.

La regió del Camp de Tarragona, la tercera en volum de població al darrere de Barcelona i Girona, ofereix una corba bastant estable durant l'últim mes. Amb 17 persones per cada 100.000 habitants, l'índex de contagis dels últims 14 dies és el segon més baix de tot Catalunya, si bé és cert que les últimes jornades la taxa de transmissió ha dibuixat un petit repunt encara menor.

 

La regió de l'Alt Pirineu i l'Aran és la que menys població agrupa -unes 67.000 persones- i això fa que qualsevol petita variació de les xifres registrades pugui alterar la corba de risc. No obstant, cal matisar alguns dels registres, tenint en compte la baixa densitat de població de tota l'àrea que abraça.

La línia de risc dibuixa una forma de dents de serra amb pujades i baixades partint de valors que, en comparació amb altres zones de Catalunya, són baixos. Les últimes dues setmanes hi ha hagut acumulats 33 casos -per situar-nos, Barcelona ciutat ha superat aquest registre en deu d'aquests catorze dies.

Això ha fet que s'hagi "disparat" la corba de risc de l'Alt Pirineu i l'Aran, i caldrà estar atents a la seva evolució, però com que partim de registres molt baixos, no seria de moment greu.

 

Per últim, sense cap mena de dubte, la regió amb valors més baixos i, per tant, menor risc d'un rebrot, és les Terres de l'Ebre. Si bé la corba no és plana i ofereix oscil·lacions que poden portar a l'equívoc, l'eix d'ordenades del gràfic utilitza uns valors molt més baixos que cap altra regió.

La baixa densitat de població i l'escàs volum de contagis ha portat aquesta regió sanitària a situar-se en xifres gairebé testimonials: 8 casos detectats durant les últimes dues setmanes.

 

 

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut