Enric Millo i José Antonio Puigserver, aquest dimecres a Barcelona (EFE)
Enric Millo i José Antonio Puigserver, aquest dimecres a Barcelona (EFE)

Jornada electoral amb més presència policial: 17.000 agents treballaran el 21D

El vot per correu procedent de l'estranger s'ha duplicat, però l'intern i de la resta de l'Estat ha baixat

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, acompanyat pel secretari tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, com a responsables de la Generalitat intervinguda, han explicat els detalls de l'organització de les eleccions d'aquest divendres, 21 de desembre.

Ha estat una compareixença que ha evidenciat les característiques inèdites d'aquestes eleccions, per la manera com han estat convocades -aprofitant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució- i pel fet que alguns dels principals candidats són a la presó o en recerca i captura.

Més presència policial

Puigserver i Millo han insistit en la voluntat que aquestes eleccions siguin iguals que les altres autonòmiques catalanes que s'han fet fins ara, però han explicat que hi haurà més presència policial durant la jornada electoral, amb un total de 17.000 agents de Mossos, Policies Locals, Guàrdia Civil, Policia Nacional i també de seguretat privada.

Segons Puigserver, el reforç serà sobretot en la presència dels Mossos als col·legis electorals:

"S'ha considerat oportú, sense que es degui a cap circumstància específica d'aquest procés electoral, incrementar el nombre d'efectius, en aquest cas de Mossos d'Esquadra, per passar d'una vigilància dinàmica, una patrulla per cada 3 o 4 col·legis electorals, a una presència però estàtica a bona part dels col·legis."

 

124 mitjans de comunicació acreditats

La compareixença l'han feta al pavelló número 8 de la Fira de Barcelona, on està ubicat el centre de difusió de dades, des d'on s'anirà informant de la jornada electoral, i també el centre de premsa de les eleccions. Hi ha 460 professionals acreditats de 124 mitjans de comunicació d'arreu d'Espanya i l'estranger.

Puigserver ha informat que hi ha una aplicació de mòbil que servirà per seguir en temps real les dades que es vagin coneixent dels resultats: eleccions21d. En aquesta aplicació i també a les webs resultats.parlament.cat i parlament2017.cat es podran comparar els resultats amb els de les eleccions del 2012 i el 2015.

Pel que fa a l'ordre en què apareixen les forces polítiques en l'aplicació de mòbil, amb Ciutadans, PSC i PP en primer lloc, Millo ha dubtat abans de respondre:

"Hi ha un criteri que és l'ordre de presentació de les candidatures a la junta electoral. Es correspon amb l'ordre de presentació de les candidatures, és el criteri."

 

Recomptes paral·lels, sense validesa

Pel que fa als recomptes paral·lels que algunes entitats i forces polítiques tenen intenció de fer per malfiances respecte al recompte oficial, Enric Millo ha dit que evidentment no són il·legals però els ha negat valor:

"En cap cas té cap mena de validesa, a banda que no ofereix cap garantia. Per això és important remarcar i deixar ben clar que l'únic resultat vàlid, el que compta amb totes les garanties de transparència i rigor, és el resultat que donarà la mateixa Generalitat de Catalunya quan l'escrutini estigui el 100% fet."

Vot per correu

Millo ha donat les dades actualitzades sobre la participació que ja es coneixen, les del vot per correu: pel que fa al vot estranger, hi ha hagut 39.521 sol·licituds de vot acceptades procedents de l'estranger, un 81% més que el 2015. Pel que fa al vot per correu procedent de Catalunya mateix o de la resta d'Espanya, hi ha 78.876 sol·licituds acceptades, un 26,5% menys que fa dos anys.

Aquestes dades són sensiblement inferiors a les dades provisionals fetes públiques aquest dimarts: 40.320 sol·licituds des de l'estranger i 81.532 des de Catalunya o la resta d'Espanya. La diferència en tots dos casos són les peticions de vot que no s'han acceptat.

Això suposa una considerable baixada respecte a les dades del 27S del 2015; una baixada que és atribuïble en la seva totalitat al vot intern i de la resta d'Espanya, ja que l'exterior gairebé s'ha doblat:

121.852 peticions de vot per correu - 118.397 acceptades (131.033 el 27S)

81.532 peticions des de Catalunya i resta d'Espanya - 78.876 acceptades  (107.421 el 27S)

40.320 peticions des de l'estranger - 39.521 acceptades (23.612 el 27S)

Retards en el vot per correu

Pel que fa a les queixes de catalans que viuen a l'estranger que no han rebut a temps la documentació per votar, Millo n'ha responsabilitzat exclusivament els serveis de correu dels països estrangers:

"Si en algun lloc concret hi ha algun endarreriment correspon realment al funcionament postal d'aquell país, perquè les trameses des d'aquí es fan totes conjuntament. És una qüestió que passa habitualment en altres eleccions, també."

Cens total

Un total de 5.553.983 catalans estan convocats a votar aquest dijous. D'aquest cens, gairebé 225.000 persones estan registrades fora de l'estat espanyol:

5.553.983 total del cens

5.329.139 residents a Catalunya

224.844 registrats a l'estranger

Les persones registrades a l'estranger són només unes 70.000 menys que les de la província amb menys censats, Lleida:

3.981.991 a la província de Barcelona

549.358 a la província de Tarragona

499.867 a la de Girona

297.923 a la de Lleida

Els catalans que viuen a Espanya però a fora de Catalunya estan inclosos en aquest cens només si estan empadronats en alguna localitat de les quatre províncies, encara que no hi visquin. Els que estan empadronats a fora de Catalunya no tenen dret a votar.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàGovern empresonatArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut