Baixa laboral flexible, la proposta que divideix el govern espanyol i refusen els sindicats

La ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, ha anunciat la voluntat de reformar la incapacitat temporal per adequar-la a les "noves maneres de viure i treballar"

Redacció/AgènciesActualitzat

El Ministeri de Seguretat Social proposa una nova modalitat de baixa laboral, la baixa laboral flexible. La ministra Elma Saiz ha avançat aquest dijous la intenció d'abordar una reforma de l'actual sistema de baixes, per tal de donar més flexibilitat en alguns casos que permetin incorporar-se progressivament a l'activitat laboral. Una mesura que sempre seria voluntària i sense que signifiqués un empitjorament de la salut, segons Saiz.

En un acte organitzat per Nueva Economía Fórum, la ministra ha explicat que, des de "la voluntarietat i la garantia de la salut", hi haurà supòsits en què una persona de baixa per determinades malalties pugui tornar-se a incorporar a la feina i no s'hagin de quedar a casa si poden fer algunes tasques.

Saiz ha posat d'exemple les persones que estiguin fent tractaments contra el càncer o les que tenen més d'una feina.

"Qui estigui sortint d'un càncer, potser, des de la voluntarietat i cuidant la seva salut, podria tornar a treballar. O en casos de pluriactivitat, hi ha persones que poden estar de baixa per a una activitat, però en canvi sí que poden fer altres treballs."


El ministeri ha detallat que una de les opcions de la reforma és "obrir la porta a una major flexibilitat" i també poder donar una sortida alternativa en aquells casos en què una "incorporació gradual a la feina pot suposar una millora en la recuperació".

Asseguren, però, que aquestes propostes s'abordaran sempre sota la supervisió de personal mèdic, amb "la salut com a primera condició i garantia del treballador".

La ministra ha expressat que vol abordar aquesta reforma de la incapacitat temporal tan aviat com es pugui a les taules de diàleg social, amb l'objectiu d'obrir un debat "d'acord amb les noves maneres de viure i treballar".

"Des del consens i el diàleg social, hem de posar sobre la taula una modificació de la incapacitat temporal, per adequar aquesta situació als avenços mèdics i tecnològics dels temps que vivim. Així que és un tema imminent a la Taula de Diàleg Social."


Yolanda Díaz: "Amb la salut no s'hi juga"

L'anunci de la ministra Elma Saiz ha generat fortes crítiques des de diversos sectors. La vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha expressat, a la plataforma X que "només hi ha una raó darrere la incapacitat temporal: protegir la salut de les persones treballadores" i ha insistit que "amb la salut no s'hi juga".


La líder de Podem i exministra Ione Belarra també ha criticat la mesura. I considera que la proposta és "aberrant" i "més pròpia de Juan Roig que d'un govern progressista".

Els sindicats no se'n fien; PIMEC ho celebra

Per la seva banda, els sindicats, d'entrada, també en recelen. Carlos Bravo, el secretari de Polítiques Públiques de Comissions Obreres, l'ha qualificat de "singular, curiosa i difícil d'entendre en molts apartats" i considera que "pot transmetre inseguretat en moltes persones que estan en aquesta situació". Des de la UGT, Cristina Estévez també ha expressat que li genera "moltíssims dubtes".

El sector empresarial, en canvi, ha rebut amb molt bons ulls aquesta proposta. El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha assegurat, a Catalunya Informació, que és una opció factible que només depèn de voluntat política.

Considera que es tracta d'una "molt bona notícia per a Catalunya", que assegura que és "una de les comunitats autònomes amb una major incidència de baixes laborals."

 

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut