Baixada de tipus: com impacta en els estalvis i les hipoteques
- TEMA:
- Banc Central Europeu
Aquesta setmana, el Banc Central Europeu ha decidit fer la primera rebaixa de tipus des que els va començar a apujar el juliol del 2022 per frenar una inflació desbocada sobretot amb els preus de l'energia pels núvols i també els aliments. La restricció en el preu del diner a l'eurozona ha fet recular la inflació en dos anys del 10% al 2,6% actual. Això ha permès al BCE reduir els tipus del 4,5% al 4,25%.
Aquesta maniobra, segons els experts, impactarà en l'estalvi, en els préstecs i en el dia a dia, tot i que de moment de manera lenta i moderada.
La renda fixa resisteix però pot desinflar-se
Segur que encara recorden les cues de particulars, joves i grans, al davant del Banc d'Espanya a Barcelona per comprar lletres del Tresor. Era el febrer del 2023 i s'encetava una etapa de bones notícies per als estalviadors després d'anys de tipus a zero i de remuneracions inexistents.
Els dipòsits de la gran banca, tot i que els tipus estaven pujant des de l'estiu del 2022, rendien molt poc o gens. Això va provocar que la demanda de lletres es disparés quan la rendibilitat va tocar el 3% anual. Cap a la tardor del 2023 fins i tot va arribar a fregar el 4%.
Segons dades del Tresor públic espanyol, els particulars són els tenidors més grans de lletres, amb un total de 25.000 milions d'euros en les seves mans, al davant de bancs, asseguradores i fons d'inversió.
Ara les lletres a un any han reculat fins al 3,4% i la primera baixada de tipus del Banc Central Europeu pot comportar que es continuïn desinflant juntament amb els dipòsits convencionals.
Què es pot fer quan arribin a venciment? Borja Ribera, director d'inversions de GVC Gaesco, té clar que "es pot agafar una renda fixa no a curt termini, unes lletres a un any, sinó ampliar l'horitzó temporal a 3 i 5 anys, perquè m'asseguro una rendibilitat alta anual durant aquest període de temps".
En aquest cas, les opcions podrien ser els bons de l'estat amb aquestes durades o fons d'inversió on es combinen deute públic de diversos països europeus i, depenent de la gestora, deute privat.
La renda variable, una opció si s'és selectiu
Els que puguin arriscar-se més han de saber que normalment les baixades de tipus solen beneficiar les accions, sobretot les d'aquelles companyies més endeutades, com elèctriques, gasistes o constructores.
Ribera diu que "són empreses que s'han endeutat més i que ara tenen un respir. Poden donar més retribució als accionistes perquè els tipus d'interès no es mengen part del benefici i el poden repartir".
Els hipotecats respiren millor i els pisos poden seguir pujant
Fora dels mercats d'inversió, la retallada de tipus arrossega l'euríbor a la baixa i afavoreix els que tenen hipoteques amb tipus variables i també els que en volen demanar una. Per exemple, un pis amb una hipoteca variable de 300.000 euros a trenta anys tindrà una rebaixa en la quota mensual de 366 euros.
Això contribuirà a reactivar un mercat que des que el preu del diner es va començar a encarir ha viscut una caiguda en el nombre de compravendes a escala estatal. No ha passat el mateix amb els preus, que s'han mantingut i fins i tot han pujat en les zones més demandades.
Els experts apunten que el problema ha estat més d'oferta, falta sobretot habitatge nou, més que de demanda, que continua forta.
Ara, amb els tipus mirant cap al sud els preus seguiran pressionats en algunes ciutats. Ribera adverteix que "si volem invertir a Barcelona o a Madrid, haurem d'estar preparats per assumir una pujada important dels preus dels immobles".
Gasolina i gas tindran pressions a l'alça
Un altre efecte en el dia a dia es pot notar en el preu de la gasolina i el gas.
Després d'una rebaixa de tipus, l'euro es devalua i aquestes matèries surten més cares perquè es paguen en dòlars en origen.
- ARXIVAT A:
- Banc Central Europeu