Baixen els alumnes a batxillerat i pugen a l'FP, els únics estudis on creixen les matrícules

El batxillerat continua sent l'opció majoritària en acabar quart d'ESO, però cada vegada hi ha més alumnes que opten per la formació professional
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Els estudis de formació professional han guanyat prop de 8.300 alumnes aquest curs 2023-2024 que ha arrencat aquest dimarts. També ho han fet a batxillerat i, en aquest cas, amb menys alumnes. S'ha passat dels gairebé 100.000 del curs passat a una mica més de 98.000.

 

"Fem filigranes"

El batxillerat ha arrencat el curs fent equilibris entre la implantació dels nous currículums, que serà el segon any que segueixen --tal com marca la LOMLOE-- i l'ajornament dels canvis a la selectivitat. Les eleccions generals i el fet que el govern espanyol estigui en funcions han aturat el calendari.

A Catalunya, Educació i Universitats demanen al ministeri que publiqui aviat l'ordre anual que determina les característiques de la prova i que el curs passat no es va publicar fins a finals de gener.

"Fem filigranes, buscant que els alumnes facin un currículum que sigui coherent amb el que volen fer després i que els permeti fer la selectivitat", explica Jesús Gómez, professor de filosofia a l'Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà de Llobregat. "Aquest any és com una mica més escandalós, però, desgraciadament, els que portem una mica de temps en aquest món estem molt acostumats a trobar-nos amb aquestes contradiccions", ha afegit.

Juana Medina, professora de literatura castellana del mateix centre, lamenta: "Jo avui m'he preparat com si fos el curs passat amb les lectures. Sí que és cert que al novembre, imagino, es convocaran reunions per donar-nos les darreres informacions, però, esclar, al novembre el curs s'ha encetat".

L'alumnat comença el curs amb la mirada posada al juny i la selectivitat. "Ara que no la canviïn", diu l'estudiant de 2n de batxillerat Aya Ben Kacem. "Molt millor per poder practicar-ho, però m'agradava la idea que no fos tot tan memoritzat", argumenta, en canvi, Yanira Casana, alumna del mateix curs.

Aquest curs encara no es farà la nova selectivitat (CCMA)

Els cicles formatius, cada cop més atractius

El batxillerat continua sent l'opció majoritària en acabar quart d'ESO, però cada vegada hi ha més alumnes que opten per la formació professional. De fet, l'FP és l'única franja educativa que aquest curs ha augmentat el nombre d'alumnes matriculats.

"Tenim molts universitaris, menys tècnics superiors i molt poquets tècnics. La piràmide hauria de ser al revés", diu Martín Martín Jorge, director de l'Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Barcelona. "Crec que hi ha una part de la societat que sí que s'està adonant que la formació professional és una aposta segura per tenir una feina de qualitat i altres que encara els costa una mica", afegeix.

Aquest centre està en ple districte del 22@. Els cicles que comencen fins ara es feien en diferents instituts convencionals, però a partir d'ara les titulacions d'aquest mateix àmbit s'han integrat en un sol edifici, per acostar els estudiants a les empreses del sector.

L'Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació està en ple districte del 22@ (CCMA)

Gemma Verdés, directora d'ensenyaments postobligatoris del Consorci d'Educació de Barcelona, assegura: "Col·locar-los en un entorn que s'assembli molt al que serà el seu futur professional, donar-los oportunitats i també alhora visibilitzar aquests instituts de cara a les empreses, que coneguin que aquí estem formant els seus futurs professionals."

Per contribuir a aquestes sinergies, en aquest mateix edifici s'hi troben les oficines municipals de Barcelona Activa, amb l'objectiu d'ajudar els estudiants a aconseguir les primeres pràctiques laborals.

ARXIVAT A:
Educació Formació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut