Inaugurada la primera Casa de Parts de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

A més, per tercer any consecutiu, el nombre de naixements per cesària baixa, segons l'últim Informe Perinatal de Catalunya
Barcelona Actualitzat

Per tercer any consecutiu, el nombre de naixements per cesària baixa, segons l'últim Informe Perinatal de Catalunya. I ho fa per tercer any consecutiu.

Dels prop de 64.000 parts que hi va haver l'any passat, gairebé 17.500 van ser per cesària. Aquesta xifra representa un 27,4% dels naixements i se situa més de dos punts per sota de la registrada l'any 2014. La disminució de cesàries es nota sobretot a la sanitat pública.

El 2015, un 29% van ser cesàries i el 2014 se situaven en el 29,9%.

De totes maneres, es fan més cesàries a la sanitat privada que a la pública. Un 22,7% a la sanitat pública en front d'un 38,3% a la privada.

També han baixat el nombre de prematurs, nascuts abans de la setmana 37, seguint la tendència a la baixa dels últims 4 anys. S'ha passat del 7,3% de l'any 2012 al 7% de l'any 2016.

La lactància materna, en augment

Cada cop també són més les mares que opten per la lactància materna a l'hora d'alimentar els seus fills. Una tendència que fa 10 anys que no para de créixer, i ha passat del 81,4% al 87,5%.

Continuen a la baixa els naixements

Amb tot, continua a la baixa el nombre de naixements. De fet, l'any passat va ser el menys "productiu" dels últims 14 anys, amb 68.902 nounats, 20.000 criatures menys que l'any 2008, quan es va assolir el pic màxim. I sobretot, pareixen menys les dones autòctones que les nouvingudes.
I al contrari del que estem acostumats, l'any passat van néixer, per poc, més nens (51,5%) que nenes (48,5%).

Però centrem-nos en aquesta dada: 5 de cada 1.000 nadons van néixer a casa o en entitats d'atenció al part no hospitalàries.
Coneixedors d'aquesta voluntat a l'alça de moltes mares, el Departament de Salut fa temps que intenta oferir els mateixos serveis als hospitals per garantir la proximitat d'un centre, en cas d'urgència. I és així com aquests dies s'ha estrenat la primera Casa de Parts en un hospital amb una família de Sant Quirze del Vallès, que ja havia parit la seva primera filla, la Blanca, a casa.

Primera Casa de Parts

La primera Casa de Parts de Catalunya, que permet parir seguint els tempos fisiològics de la mare i amb el que vulgui i necessitin ella i la seva família, es troba a l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

La diferència amb una sala de part natural és que aquesta es troba fora del bloc obstètric de l'hospital i és alhora l'habitació de la partera. Té un llit enorme, pilotes, lianes, banyera de parts, llums regulables... tot el que pugui necessitar per estar còmoda i sentir-se com a casa, abans i després del naixement. Per això, també s'han portat objectes personals per fer-se seu l'espai.

L'aspecte mèdic el segueixen tota l'estona les dues llevadores que lideren aquest nou servei. Tenen una llarga experiència a Londres, on aquest tipus de parts estan totalment normalitzats.

L'hospital de Martorell ha treballat molt per ser el primer a tenir aquest servei. Podran rebre dones de tot Catalunya mentre no existeixin noves unitats, però no totes són aptes. Així ho explica Montserrat Batlle, coordinadora de les llevadores de l'Hospital de Martorell:

"Són dones que han d'estar molt ben cribrades. Són dones de baix risc i, per tant, no tothom té accés a entrar. Llavors, per això, la idea és que tota la persona que hi entra és perquè pot entrar-hi. Perquè està ben cribrada i no hi ha aquest risc de solapament entre els uns i els altres."

Les dones que ho vulguin i les de risc continuaran passant per obstetrícia.

A l'hospital de Martorell esperen atendre un 10% més dels parts habituals al llarg de l'any i fer entre 80 i 100 naixements nous a l'any. De moment, ja tenen 20 candidates més pendents d'entrar, des de Martorell o Sant Quirze del Vallès a Berga.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut