Una dona surt de l'Hospital Clínic de Barcelona amb una mascareta posada (ACN/Maria Aladern)

Balanç de 5 anys de covid-19: més de 7 milions de morts, segons l'OMS

L'organisme lamenta que no n'han pogut determinar una estacionalitat clara i posa el focus en els casos de covid persistent

Redacció/AgènciesActualitzat

Cinc anys després del primer cas d'una persona infectada pel virus de la covid-19, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet públic que hi ha hagut més de 7 milions de morts en 234 països diferents des de l'esclat de la pandèmia.

La majoria d'aquestes morts van ser durant els anys 2020, 2021 i 2022. A partir del tercer any, les xifres de mortalitat van anar baixant a mesura que van aparèixer les vacunes. Sobre el nombre total de positius, l'OMS quantifica en més de 776 milions els casos confirmats de covid-19.

Malgrat la caiguda dràstica de la incidència de la covid-19, entre el 14 d'octubre i el 10 de novembre del 2024 hi ha 77 països que han notificat casos de la malaltia i 27 persones mortes, unes xifres que suposen una reducció del 39% de positius i del 36% de la mortalitat si es compara amb els 28 dies anteriors.

Tot i això, l'OMS adverteix que cal interpretar les dades amb cautela per la disminució del nombre de proves que es fan i els retards en la notificació de molts governs. A més, l'impacte també varia notablement segons el país.

Detectar l'estacionalitat i la covid persistent, reptes pendents

Per tot això, l'organisme no abaixa la guàrdia i posa el focus en el fet que continua morint gent a causa del virus. També reconeix que, a diferència de la grip, encara no n'han pogut determinar una estacionalitat clara, i certifica que hi segueix havent nous casos de covid persistent.

En el cas concret de la covid persistent, l'OMS assenyala que és "una càrrega important per als sistemes sanitaris", ja que el 6% de les infeccions acaben donant lloc a símptomes d'aquest tipus. Més del 90% dels casos de covid persistent es donen en pacients que han passat la covid-19 amb símptomes lleus.

Dos terços de la població mundial han estat vacunats

Per protegir-se de la covid persistent, l'OMS també recomana la vacunació. A finals de 2023, el 67% de la població mundial havia rebut almenys una vacuna, i el 32% tenia una dosi de reforç. Una xifra que és només del 5% en els països més pobres.

No obstant, l'OMS lamenta que els estats membres no hagin adoptat les mesures necessàries per combatre les malalties infeccioses a més llarg termini.

 

ARXIVAT A:
SalutOMSCovid-19
Anar al contingut