Usuaris al vestíbul d'una estació ferroviària aquest dijous a Tòquio, al Japó (Reuters)

Balanç de 6 mesos de pandèmia: de 4.300 morts al març a més de 900.000 ara

L'OMS va fer la declaració oficial l'11 de març, més de dos mesos després que es fes públic el nou coronavirus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'11 de març l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, va fer el pas que feia dies que s'esperava: va declarar oficialment la pandèmia mundial per la Covid-19.

Ho va anunciar en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dient que l'expansió de la nova malaltia podia "ser descrita com a pandèmia".

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (EFE / Salvatore Di Nolfi)

De 4.300 a 900.000 morts

Ja havien mort gairebé 4.300 persones i hi havia 118.000 casos en 114 països. Just mig any després han mort més de 900.000 persones i hi ha més de 28 milions de casos registrats.

Aquell 11 de març havien passat 73 dies des que, el 30 de desembre, la Xina informés l'OMS que havia detectat 7 casos d'una pneumònia atípica.

Pequín havia fet callar els primers metges que ho havien descobert, alguns dels quals van morir poc després, però va acabar per fer públic allò que no podia amagar.

Passatgers d'un autobús aquest divendres a Ahmedabad, a l'Índia (Reuters)

Un virus desconegut

En 48 hores, l'OMS constituïa d'emergència un equip de suport per gestió d'incidents, i el 5 de gener comunicava oficialment l'existència d'un virus desconegut.

Una setmana després, ja apareixia un cas de la malaltia fora de la Xina, a Tailàndia, i a partir d'aquell moment la inquietud aixecada pel nou virus va anar creixent.


"El nivell més alt d'alarma"

El 30 de gener l'organisme internacional va declarar l'"emergència mundial", "el nivell més alt d'alarma", però no va reclamar restriccions en els viatges internacionals, més aviat al contrari.

Aquell dia Adhanom va lloar la gestió de la crisi que havia fet la Xina fins llavors, quan hi havia 170 morts i 7.700 casos al país, i 98 casos registrats a 18 països més.

La pugna EUA amb la Xina

Des del primer moment, l'OMS va tractar públicament el govern xinès de manera poc crítica: va ser la manera d'assegurar-se la cooperació d'un règim poc donat a la transparència.

Aquesta aparent benevolència amb la Xina va ser el principal argument del president nord-americà, Donald Trump, per anunciar la intenció d'abandonar l'OMS.

Trump: "Ho han de fer millor"

Trump, que al principi també havia alabat l'actitud del president xinès Xi Jinping en la crisi sanitària, va arribar a acusar l'OMS de "fer política" amb la Xina:

Trump: Ho han de fer millor, diuen que no s'hi ha de fer política, però és increïble, mira quina relació amb la Xina!

Trump li va tallar el finançament i va obrir un procés que, si continua endavant, culminarà l'estiu vinent amb la sortida dels Estats Units de l'OMS.

Veient com l'organització internacional perdia la seva principal font de finançament, 18 països van fer públic un comunicat per donar-li suport.


Les crítiques, posposades

En general, els països membres han preferit posposar les crítiques a la gestió, si n'hi ha, i prioritzar la feina de superar la crisi.

Per boca del seu director general, l'OMS ha dit que, com sempre, "a posteriori" es farà una revisió crítica de la seva gestió, per aprendre del que no s'hagi fet bé. Unes lliçons que caldrà tenir en compte de cara al futur.

"Aquesta no serà l'última pandèmia. La història ens ensenya que brots i pandèmies són part de la vida. Però quan arribi la pròxima pandèmia, el món ha d'estar preparat, més del que ho ha estat aquesta vegada."

Rècord de contagis a Espanya

Segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, publicat aquest divendres, a Espanya hi ha hagut 566.326 casos confirmats per proves diagnòstiques des que va començar la pandèmia.

El Ministeri ha notificat 12.183 nous positius l'últim dia, una xifra rècord de contagis diaris. També suma 48 noves defuncions a les últimes 24 hores. Cal tenir present que ara es fan molts més tests diagnòstics que fa unes setmanes o mesos. Segons va anunciar Fernando Simón, ara s'estan fent 640.000 proves PCR cada setmana.

La Comunitat de Madrid acumula el 30% dels nous casos detectats en l'últim dia, amb 1.427 nous positius, seguida del País Basc, amb 563, Andalusia, amb 403 i l'Aragó, amb 371.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut