Un agent de la Policia Nacional a punt de pegar amb la porra a un manifestant a Via Laietana (Reuters)

Bales de goma prohibides i cops de porra delictius: polèmica per l'acció policial

Policia Nacional i Mossos diuen que revisen les actuacions que fan per saber si no s'ha actuat d'acord amb els protocols, però només els Mossos reconeixen que han obert una investigació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

Més de 130 persones ha atès el Sistema d'Emergències durant les mobilitzacions d'aquest dilluns contra la sentència. El cas més greu és el d'un jove de 25 anys que va resultar ferit durant les càrregues i que ha perdut un ull, probablement per l'impacte d'un projectil policial. L'Hospital de Bellvitge, on està ingressat el noi, afirma que les lesions que té són "compatibles" amb l'impacte d'una bala de goma o de foam.

Els milers de persones que protestaven van aconseguir bloquejar els accessos a l'aeroport del Prat alhora que Catalunya obria la porta a la Policia Nacional perquè fes actuacions d'ordre públic. TV3 ha pogut saber que la zona on el jove va resultar ferit la cobrien policies vinguts de Galicia.


La prohibició de les bales de goma

Tot plegat ha tornat a obrir la controvèrsia sobre l'ús d'aquestes armes quan el Parlament en va prohibir l'ús als Mossos.

Ja fa anys que el Parlament va prohibir l'ús de pilotes de goma als Mossos d'Esquadra i les van substituir per foam; però la Policia Nacional no té restriccions i va disparar-ne diverses a l'aeroport.

Anaïs Franquesa, advocada del Centre de Defensa de Drets Humans Irídia:

"El fet que el Cos Nacional de Policia no està subjecte a aquesta resolució del Parlament ens preocupa perquè al final el que passa és que en gestió d'ordre públic a Catalunya s'estan utilitzant bales de goma i això és el que la ciutadania va dir clarament que no havia de passar."

 

Un manifestant a l'aeroport del Prat amb una ferida al cap (Imatge de Fermin Lobowski)


Els cops de porra

La Policia Nacional i els Mossos coincideixen que totes les actuacions que fan es revisen per saber si no s'ha actuat d'acord amb els protocols, però només els Mossos reconeixen que han obert una investigació concreta, la que servirà per investigar per què una furgoneta de la BRIMO dels Mossos va circular als afores de l'aeroport amb manifestants al capó.

 

 

Tot i que no són els únics que tenen actuacions controvertides.

 

 

Acció dels antiavalots de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat (Imatge de Fermin Lobowski)

Agents antiavalots de la Policial Nacional van donar cops de porra per damunt de la cintura, en alguna ocasió, directament al cap. I com recorda Andrés García, també advocat d'Irídia, els cossos policials no poden utilitzar la porra per damunt de la cintura:

"Pel que fa als protocols, tampoc es van respectar per part de la Policia Nacional ni pels Mossos per què es van donar cops amb la porra de dalt cap a baix, i això no és només il·legal sinó que també és delicte després d'una sentència de l'Audiència Provincial per uns fets similars en les mobilitzacions de Can Vies."

 

ARXIVAT A:
Judici procés Policia Nacional Mossos d'Esquadra Policial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut