Banksy reapareix entre la runa de la guerra a Ucraïna
L'artista de carrer més conegut del món ha fet diversos grafitis a la regió de Kíiv
Banksy ha deixat la seva empremta entre la runa de la guerra a Ucraïna. L'artista, probablement el grafiter més famós del món, ha pintat diverses obres als murs destruïts dels edificis de ciutats de l'entorn de Kíiv.
Els últims dies han aparegut diversos grafitis a la zona amb l'estètica habitual de Banksy. Inicialment, l'artista només havia reconegut l'autoria d'un. Es tracta d'una gimnasta fent el pi sobre una roca, que ha compartit a Instagram, on té més d'11 milions de seguidors.
Aquest dijous, però, al compte d'Instagram de Banksy ha aparegut un vídeo on es poden veure com ha executat la resta d'obres. I confirma la sospita que els altres grafitis que havien aparegut també són seus:
Veïns de la zona han penjat les obres a la xarxa. A Hostómel, n'hi ha un altre. S'hi veu una dona amb bata, màscara de gas i un extintor sobre una cadira abandonada entre la runa.
A Borodianka, una de les primeres ciutats que va ocupar l'exèrcit rus i que va tornar a mans ucraïneses a l'abril, Banksy va pintar un nen que abat un home en un combat de judo. L'home podria ser Vladímir Putin, cinturó negre de judo i aficionat a les arts marcials.
Un fotògraf que treballa sobre el terreny ho compartia a les xarxes.
Una quarta obra d'art que sembla pintada per Banksy mostra també una gimnasta fent un exercici amb una cinta, sobre un forat que una explosió va deixar en un mur d'un edifici d'Irpín, ciutat a tocar de la capital ucraïnesa.
En l'inici de la invasió russa a Ucraïna, Banksy hauria donat 90.000 euros a l'hospital infantil de Kíiv, a través de la venda per subhasta d'una de les seves obres. No es pot confirmar que fos així, perquè la donació de l'obra en qüestió va ser anònima.
L'artista, que manté el seu anonimat, sempre reflecteix en l'art de carrer un discurs polític compromès amb la defensa dels més dèbils i del medi ambient.
Els seus primers grafitis van aparèixer a Bristol als anys 90. Després, va escampar les seves obres pels murs de Londres. I d'allà, a tot el món. Ara també a Ucraïna.