Bannon, l'home que mou els fils de l'extrema dreta, entre els 73 indultats per Trump

El president dels Estats Units ha indultat o commutat la pena a 143 persones, però no ha dictat cap mesura de gràcia per als seus fills

Juli Rodés AlmerActualitzat

Fins a 143 persones resultaran beneficiades per les mesures de gràcia dictades per Donald Trump abans de deixar de ser el 45è president dels Estats Units.

En total, Trump ha indultat 73 persones, entre les quals hi ha noms relacionats amb els seus governs, com Steve Bannon, que va ser l'artífex de la campanya electoral i assessor del president durant el primer any del mandat.

Bannon, de 67 anys, destacat líder ultraconservador, està acusat de desviar fonts recaptats per finançar el mur a la frontera amb Mèxic, un dels projectes estrella de Trump.

Si al final fos condemnat, l'indult presidencial el deslliuraria de tots els càrrecs i la condemna corresponent.

 

Steve Bannon (esq.) i Jared Kuschner darrera de Trump durant una reunió (Reuters/Kevin Lamarque)


Segons el comunicat fet públic per la Casa Blanca, "Bannon ha estat un líder important del moviment conservador i és conegut per la seva experiència política".

El diari The New York Times assegura que Trump va decidir indultar Bannon a última hora, després d'haver-hi tingut una conversa telefònica.

Entre els últims indultats per Trump que s'han sabut també hi ha Anthony Levandowski, de 40 anys, un antic enginyer de Google que es va declarar culpable de robar uns 14.000 arxius sobre la tecnologia dels cotxes no pilotats abans de fitxar per la competència, Uber Technologies.

 

Anthony Levandowski, antic enginyer de Google (Reuters/Stephen Lam)


A l'agost va ser condemnat a 18 mesos de presó, que no ha començat a complir a causa de la pandèmia.

La Casa Blanca el defineix com "un emprenedor americà que va dirigir els esforços de Google per crear la tecnologia d'autoconducció" i assegura que "ha pagat un preu significatiu per les seves accions i els seus plans per dedicar el seu talent a fer avançar el bé públic".

Una altra persona indultada és Elliott Broidy, un dels grans recaptadors de fons per al Partit Republicà. Aquest octubre es va declarar culpable d'haver cobrat milions de dòlars per haver defensat, secretament, interessos de la Xina i Malàisia davant l'administració Trump.

 

Kwame Kilpatrick, exalcalde de Detroit (Reuters/Jeff Kowalski)


Una antiga figura ascendent del Partit Democràtic, Kwame Kilpatrick, exalcalde de Detroit, és un altre dels beneficiats pels indults de Trump. El 2013 va ser considerat culpable de càrrecs com extorsió i suborn i condemnat a 28 anys de presó en una de les sentències per corrupció més importants dels Estats Units.

Un dels noms més coneguts de la llista d'indults presidencials és el músic Lil Wayne, de 38 anys, guanyador de cinc premis Grammy, que es va considerar culpable de possessió il·legal d'una arma de foc i aquest març podria ser condemnat a fins a 10 anys de presó.

 

Lil Wayne, músic i productor musical (Reuters/Steve Marcus)


A Wayne li van trobar una pistola xapada en or, carregada, en l'equipatge després d'aterrar a Miami amb un vol privat, i no podia dur armes a causa d'una condemna prèvia.

Un altre músic indultat per Trump és el raper Kodak Black, de 23 anys, que des de finals del 2019 és a la presó complint una sentència de 3 anys i 10 mesos per falsedat amb la finalitat de comprar una arma.

 

Kodak Black, raper (Reuters/Mario Anzuoni)


A banda d'indultar 73 persones, l'encara president també ha commutat la pena a 70 persones més.

Amb tot, i contra el que algunes veus havien insinuat fa uns dies que estava considerant, Trump no ha dictat cap mesura de gràcia per als seus fills.

Trump va dictar el primer indult l'agost del 2017, quan feia mig any que era president.

 

Un 'marine' a l'ala oest de la Casa Blanca, senyal que el president és al despatx oval (Reuters/Carlos Barria) (Reuters/Carlos Barria)


Els indults presidencials són una prerrogativa reconeguda a la Constitució dels Estats Units i no poden ser esmenats per cap altra instància.

El president no té l'obligació de justificar-los, però només pot aplicar-los a persones condemnades per delictes federals.


Relleu sense Trump

Trump, que ja va anunciar que no assistirà a la presa de possessió del seu successor, tampoc no rebrà Joe Biden a la porta de la Casa Blanca, com és tradició, després de la cerimònia al Capitoli. 

Per contra, ja serà Florida, a la seva residència de Mar-a-Lago, fins on ha volat aquest migdia, matí als Estats Units, després d'abandonar per última vegada Washington com a president..

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut