Baños i Reguant arribant al Suprem aquest dimecres (EFE)

Baños i Reguant s'exposen a un any de presó per no respondre a Vox al judici

Els exdiputats de la CUP poden incórrer en un delicte de desobediència greu a l'autoritat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

La decisió dels exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant de negar-se a respondre les preguntes de Vox al judici del procés els pot sortir car. Els han imposat una multa de 2.500 euros i tenen 5 dies per repensar-s'hi. Si mantenen l'actitud, s'exposen a una pena de fins a un any de presó per desobediència greu a l'autoritat.

Els testimonis estan obligats a respondre a les preguntes que els faci qualsevol de les parts. Baños i Reguant no ho van fer. Van comunicar al jutge Marchena que estaven disposats a contestar a totes les parts, tret de l'acusació de la ultradreta de Vox.

La llei d'enjudiciament criminal, a l'article 420, diu que el testimoni que "es resisteixi a declarar, que sàpiga dels fets sobre els quals li pregunten" pot ser sancionat amb una "multa de 200 a 5.000 euros". Si "persisteix en la seva resistència", aquest testimoni serà "perseguit pel delicte de desobediència greu a l'autoritat."

Aquest delicte es recull en l'article 556 del Codi Penal i estableix una pena de presó que va "de tres mesos a un any, o una multa de sis a divuit mesos". Aquests càstigs s'aplicarien als testimonis que "es resisteixin o desobeeixin greument l'autoritat o els seus agents en l'exercici de les seves funcions."

El magistrat Manuel Marchena, presidint la sala (ACN)​


La CUP recapta 25.000 euros

En 24 hores, la CUP ha recollit 25.000 euros que destinaran a pagar les multes imposades pel Tribunal Suprem als exdiputats de la formació. Aquesta "caixa de resistència" es va crar per recollir fons que servissin per sufragar sancions imposades a militants de la CUP per accions relacionades amb el procés sobiranista i el referèndum de l'1 d'octubre. 

 

Salellas: "Estem davant d'una anomalia extraordinària"


L'advocat Benet Salellas, de l'equip de defensa de Jordi Cuixart, creu que la presència de Vox en la causa del procés provoca una situació "anòmala" que acaba tenint conseqüències per als processats. Salellas ho trasllada a aquest cas concret, en declaracions fetes a "El matí de Catalunya Ràdio":

"En el cas del testimoni d'Eulàlia Reguant, que també l'havien proposat des de la defensa de Jordi Cuixart, ens era imprescindible per explicar moltes de les coses que van passar el 20 de setembre, i reconec que també va pujar dalt del cotxe de la Guàrdia Civil i va fer un parlament allà dalt. Per nosaltres, aquesta situació ens minva el nostre dret de defensa."

"La presència de Vox en el judici, un partit que és clarament antidemocràtic, que està en contra dels drets humans, es troba acusant aquells que són demòcrates. Això és una anomalia extraordinària."

 

Antonio Baños, aquest dijous, a "Els matins" de TV3

Antonio Baños ha defensat la seva negativa a respondre a les preguntes de Vox i s'ha mostrat disposat a acceptar les conseqüències que es derivin de la seva actuació. Baños ha dit a "Els matins" de TV3 per què s'hi va negar.

"És una qüestió que nosaltres vam prendre, de manera personal i política. La idea era que no podíem, de cap manera, respondre com a interrogats a unes persones que volen fotre'ns a la presó per les nostres idees. I que a més són masclistes, xenòfobs i feixistes, directament."

"Jo el que no volia era que el senyor de Vox parlés, perquè no admetia ni admeto que faci ell les preguntes. Quan vaig veure que el senyor de Vox feia les preguntes igual, encara que fos amb una persona interposada [el jutge Marchena], i ell em preguntava a mi, jo vaig dir que això no té cap sentit."

L'exdiputat opina que tot "es podria haver solucionat passant les preguntes per escrit".

Segons Antonio Baños, la seva actitud "no va ser un gest eixelebrat". Diu que ho van consultar amb les defenses i que, si els hagués perjudicat, hauria contestat a les preguntes de Vox. "Europa havia de saber que qui acusa és un feixista", ha afirmat l'exparlamentari.
 

Eulàlia Reguant: "Legitimar Vox com a acusació popular és legitimar l'extrema dreta i a aquesta se la combat" (EFE)

Eulàlia Reguant, que també es va negar a respondre a l'advocat Francisco Javier Ortega Smith, número dos de Vox, agraeix el suport que ha rebut. L'ara regidora a l'Ajuntament de Barcelona es referma en la disposició de contestar les preguntes de la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i les defenses, però no a la ultradreta.

 

ARXIVAT A:
Judici procés Judicial Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut