Barcelona activa més de 350 refugis climàtics per a aquest estiu, 120 més que l'any passat
- TEMA:
- Onada de calor
L'estiu és a tocar i, en previsió de possibles calorades, l'Ajuntament de Barcelona ja comença a presentar les mesures per fer-hi front. Aquest any, la capital catalana comptarà amb 354 refugis climàtics, uns 120 més que l'any passat. Tots ells es poden consultar al mapa que ha elaborat el consistori.
Són espais i equipaments pensats perquè la ciutadania pugui protegir-se de les altes temperatures. Poden ser interiors -com biblioteques o museus- o exteriors -com parcs, patis d'escola o, com a novetat d'aquest any, també interiors d'illa-.
Frescor quilòmetre zero
Els refugis climàtics han de ser espais accessibles i han de disposar d'ombra, zones d'estada i punt d'aigua. La primera tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, subratlla que l'objectiu és que tothom n'acabi tenint algun a prop.
"El 68% de la població tindrà un refugi climàtic a menys de 5 minuts caminant de casa seva i el 98% en tindran un a menys de 10 minuts. El nostre objectiu és que, el 2030, el 100% de barcelonins i barcelonines en tinguin un a menys de 5 minuts."
Les piscines municipals també seran refugis i s'hi podrà accedir pagant el preu públic o fent ús de bonificacions per a col·lectius vulnerables, com la gent gran, que hi podrà entrar amb la targeta rosa.
L'Ajuntament vol que ningú en quedi fora per motius econòmics, tot i les situacions de desigualtat climàtica en funció de les zones i els nivells de renda que destaca la regidora de Salut, Marta Villanueva.
"Sovint parlem del codi postal com a determinant social de la salut, més enllà del codi genètic. I, en el cas de la calor, no és cap excepció. A la ciutat de Barcelona, hi ha més persones que pateixen pobresa energètica a l'estiu que a l'hivern."
El Pla Calor es mantindrà actiu fins al 15 de setembre.