El Museu Frederic Marès és un dels refugis climàtics de Barcelona
El Museu Frederic Marès és un dels refugis climàtics de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Barcelona activa més de 350 refugis climàtics per a aquest estiu, 120 més que l'any passat

Una de les novetats és la incorporació d'interiors d'illa entre els espais que han de permetre a la ciutadania defugir la calor més extrema

L'estiu és a tocar i, en previsió de possibles calorades, l'Ajuntament de Barcelona ja comença a presentar les mesures per fer-hi front. Aquest any, la capital catalana comptarà amb 354 refugis climàtics, uns 120 més que l'any passat. Tots ells es poden consultar al mapa que ha elaborat el consistori.

Són espais i equipaments pensats perquè la ciutadania pugui protegir-se de les altes temperatures. Poden ser interiors -com biblioteques o museus- o exteriors -com parcs, patis d'escola o, com a novetat d'aquest any, també interiors d'illa-.


Frescor quilòmetre zero

Els refugis climàtics han de ser espais accessibles i han de disposar d'ombra, zones d'estada i punt d'aigua. La primera tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, subratlla que l'objectiu és que tothom n'acabi tenint algun a prop.

"El 68% de la població tindrà un refugi climàtic a menys de 5 minuts caminant de casa seva i el 98% en tindran un a menys de 10 minuts. El nostre objectiu és que, el 2030, el 100% de barcelonins i barcelonines en tinguin un a menys de 5 minuts."


Les piscines municipals també seran refugis i s'hi podrà accedir pagant el preu públic o fent ús de bonificacions per a col·lectius vulnerables, com la gent gran, que hi podrà entrar amb la targeta rosa.

Espais com la sala gran del Museu del Disseny també poden servir per refugiar-se de la calor
Espais com la sala gran del Museu del Disseny també poden servir per refugiar-se de la calor (Ajuntament de Barcelona)

L'Ajuntament vol que ningú en quedi fora per motius econòmics, tot i les situacions de desigualtat climàtica en funció de les zones i els nivells de renda que destaca la regidora de Salut, Marta Villanueva.

"Sovint parlem del codi postal com a determinant social de la salut, més enllà del codi genètic. I, en el cas de la calor, no és cap excepció. A la ciutat de Barcelona, hi ha més persones que pateixen pobresa energètica a l'estiu que a l'hivern."

El Pla Calor es mantindrà actiu fins al 15 de setembre.

 

ARXIVAT A:
Onada de calorCrisi climàticaSalutAjuntament de BarcelonaInfraestructures
Anar al contingut