Sonòmetre instal·lat en un edifici del carrer Joaquim Costa de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Barcelona ajudarà a pagar l'aïllament de finestres en llars de barris amb molt soroll

Les subvencions, de fins a 50.000 euros per finca, les hauran de demanar les comunitats de veïns, que s'hauran de posar d'acord

Virgínia Arqué Nueno

L'Ajuntament de Barcelona invertirà un milió d'euros per millorar l'aïllament dels edificis de zones que pateixen un excés de soroll tant de dia com de nit, ja sigui per l'activitat comercial, per l'activitat lúdica o per trànsit intens.

Les subvencions s'atorgaran a les comunitats de veïns, que s'hauran de posar d'acord per demanar-les perquè la normativa de Paisatge Urbà de Barcelona estableix la uniformitat en la façana del bloc, segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica Eloi Badia.

El període per demanar les ajudes s'obrirà al setembre i durarà fins a finals d'aquest any. L'import que pot demanar cada comunitat va dels 30.000 als 50.000 euros segons el nombre de llars de l'edifici, amb un màxim de fins a 3.000 euros per habitatge.

La mesura vol ajudar les famílies que viuen en els carrers i places amb més soroll (ACN/Natalia Segura)

Les sol·licituds es tramitaran per ordre d'entrada en el registre i s'atorgaran ajudes fins a esgotar la dotació. Si la mesura té èxit, ha afegit Badia, tindrà continuïtat l'any vinent.

La prioritat: les zones ZARE I ZATHN

L'objectiu de la mesura és ajudar les famílies que resideixen a les zones acústiques de règim especial (ZARE), les afectades pel soroll del trànsit (Zones C3, com els carrers Aragó, Balmes, Tarragona i passeig Colom, entre altres) i les recentment creades zones acústicament tensionades en Horari Nocturn (ZATHN), les que registren el nivell de soroll més elevat de la ciutat, perquè puguin substituir o adequar les finestres de les façanes principals d'aquests edificis per reduir els efectes de la contaminació acústica a les llars.

La meitat de la dotació que l'Ajuntament destina a aquesta convocatòria procedeix dels fons Next Generation de la Unió Europea i els altres 500.000 euros els aporta el Consorci d'Habitatge de Barcelona.

La mesura "complementa" els plans per reduir la contaminació acústica a les places i carrers presentats pels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Eixample i Gràcia com els 15 espais declarats recentment zones acústicament tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) perquè els sonòmetres han constatat que se superen els nivells màxims permesos per la Unió Europea.

Un cop demanada la subvenció, el termini màxim per iniciar les obres no podrà excedir dels 4 mesos i s'hauran d'executar en un màxim de 8 mesos.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut