Barcelona, entre les 30 millors ciutats del mon per a "start-ups" per primer cop
Una de les coses que destaca l'informe és el Mobile World Congress

Barcelona, entre les 30 millors ciutats del món per a "start-ups" per primer cop

L'informe, elaborat per l'entitat internacional Startup Genome, valora, sobretot, el sector dels jocs i el de les ciències de la vida

Xavier DuranActualitzat

Barcelona ha entrat per primer cop en la classificació Global Startup Ecosystem com una de les 30 millors ciutats del món per a "start-ups". La capital catalana és en el lloc 26, juntament amb Atlanta, Dublín, Miami i Munic.

Segons l'informe, Barcelona i Dublín han crescut, sobretot, pel seu sòlid finançament d'empreses en relació amb la seva mida.

L'informe l'elabora Startup Genome, una entitat internacional que té com a objectiu promoure les empreses emergents i innovadores. El seu informe es basa en l'anàlisi de més d'un milió d'empreses. La conclusió general revela l'evolució positiva d'aquestes empreses.

"L'economia global de les 'start-ups' continua creixent i ha creat un valor de 2.800 bilions de dòlars entre el 2016 i el 2018. Això significa un increment del 20,6% respecte al període anterior i més del doble que fa només cinc anys. Aquest valor està d'acord amb l'economia del G7 i és més gran que el PIB del Regne Unit. El 2018 va culminar una dècada de creixement de 200.000 milions de dòlars en inversions de capital risc."

L'informe no valora exactament ciutats, sinó ecosistemes de "start-ups". I el primer, com en la classificació anterior, és Silicon Valley. El segueixen, també sense variacions, Nova York, Londres, Pequín i Boston. Els ecosistemes classificats entre els llocs 26 i 30 estan citats per ordre alfabètic. Per això, es pot considerar que Barcelona és el 26è empatat amb Atlanta, Dublín, Miami i Munic. Tots cinc hi apareixen per primer cop, com Washington, San Diego, Denver-Boulder, Lausana-Berna-Ginebra, Sydney, Vancouver i Hong Kong.

Jocs i ciències de la vida

Barcelona destaca sobretot en dos sectors: els jocs i les ciències de la vida. Respecte al primer, l'informe valora que Catalunya acull més de 130 empreses relacionades amb el joc, que tenen uns 365 milions de dòlars de benefici, i destaca el fet que algunes de les capdavanteres mundials, com Ubisoft i I Got Games, han instal·lat el seu quarter general a Barcelona. Una de les que ho van fer, Scopely, s'hi va establir el 2017 i en aquest temps ha doblat el nombre de treballadors. També remarca que, el 2017, l'empresa nord-americana Take-Two va comprar Social Point per 270 milions de dòlars.

Alhora, l'informe destaca que a la capital catalana s'hi fa cada any el Barcelona Games World, que arrossega 150.000 persones.

En el sector de les ciències de la vida, apunta que Barcelona té més de 100 "start-ups" de salut digital i centenars d'esdeveniments, com ara Eyeforpharma i Bio Europe Spring. Entre les empreses, l'informe fa sobresortir Minoryx Therapeutics, desenvolupador de teràpies, que el 2018 va créixer en 25 milions de dòlars, i STAT-DX, una "start-up" que investiga proves més simples per a pacients i que va ser adquirida per 191 milions de dòlars.

Salaris baixos

Sobre raons per decidir traslladar la "start-up" a Barcelona, l'informe cita trobades internacionals com el Mobile World Congress i la Smart City Expo, que "fan de l'ecosistema un focus per al llançament de noves idees i per construir connexions" entre multinacionals i "start-ups".

També hi llegim una frase de Jordi Aguasca, d'ACCIÓ --l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat de Catalunya-- i ESADE, que valora així Barcelona:

"Barcelona és un dels 'hubs' europeus de 'start-ups' més competitius, amb nombrosos centres d'innovació d'empreses multinacionals i accés a talents local i internacionals i a inversions de capital risc."

La ciutat també destaca per la relació entre costos i beneficis. I, entre altres coses, sobresurt una dada que valoren de manera positiva, però que potser no ho és tant: el salari mitjà dels enginyers informàtics és de poc més de 37.000 euros anuals. La mitjana de les empreses analitzades és de 53.100 euros.

30 Silicon Valley

L'informe aporta dades per respondre a la pregunta: "On serà el proper Silicon Valley?". Però els autors consideren que no hi haurà un Silicon Valley, sinó 30. Existiran "hubs" distribuïts per tot el món, que assoliran massa crítica pel lideratge regional --com ara Singapur, al Sud-est asiàtic-- o en algun subsector --com San Diego en ciències de la vida--.

Finalment, l'informa destaca dotze ecosistemes candidats a aparèixer a la llista en el futur: Hèlsinki, Hangzhou i Shenzhen (Xina), Jakarta, Lagos, Melbourne, Mont-real, Moscou, Bombai, Sao Paulo, Seül i Tòquio.

Una altra dada inclosa a l'informe mostra com ha canviat el món econòmic els darrers deu anys. El 2008, les cinc empreses més grans del món eren PetroChina, Exxon, General Electric, China Mobile --l'operador més gran de telefonia mòbil de la Xina i del món per quantitat d'abonats-- i ICBC --el Banc Industrial i Comercial de la Xina--. El 2018 eren Apple, Google, Microsoft, Amazon i Facebook. El 2008, només hi apareixia una empresa tecnològica, Microsoft, que era la setena.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut