Barcelona es queda sense el pessebre de Nadal a Sant Jaume pel coronavirus
- TEMA:
- Nadal
És una de les tradicions nadalenques barcelonines que mai no deixa pràcticament ningú indiferent. El pessebre de la plaça de Sant Jaume acumula cada any comentaris de defensors a qui els encanta i de detractors que el detesten.
Fa anys, el pessebre es limitava a reproduir el naixement de Jesús, però les últimes versions no han estat exemptes de polèmica.
Els darrers anys, les interpretacions del sentit del Nadal s'han apoderat de la plaça emmarcada per l'Ajuntament i la Generalitat.
Aquest any, tornarà a ser diferent. La Covid, que tot ho trasbalsa, ha arrasat, també, el pessebre. Senzillament no n'hi haurà.
L'ajuntament ho ha anunciat aquest dimarts "per les dificultats" que comporta la crisi sanitària.
Per una banda, es volen evitar les aglomeracions. Per una altra, evitar problemes amb les constants manifestacions que s'apleguen en aquest indret, últimament contra les restriccions.
El pessebre acostumava a ocupar una quarta part de la plaça.
Exposició de fotografies
Aquest any, la proposta que substituirà la instal·lació nadalenca serà una exposició de fotografies dels pessebres dels últims 10 anys que s'instal·larà al pati de l'Ajuntament, entrant per Sant Jaume i sortint per la plaça de Sant Miquel.
Així ho ha explicat el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, que sí que ha assegurat que es mantindran els altres dos tradicionals pessebres que l'ajuntament instal·la cada any al Monestir de Pedralbes i al pati del Museu Marès perquè "estan perfectament acotats".
De moment ja han sortit veus contràries a la decisió del govern municipal. El PP ha demanat a Colau que no renunciï al pessebre.
El portaveu del grup popular, Òscar Ramírez, ha dit en una roda de premsa que "som conscients de la situació per la pandèmia, però ajustant la instal·lació a les mesures oportunes per evitar aglomeracions es pot instal·lar sense problemes".
A més, el PP aprofita per demanar que el pessebre sigui "un Betlem tradicional amb les Associacions de Pessebristes" que costi menys diners i s'allunyi dels "antipessebres" municipals d'anys passats.
L'any passat, la dissenyadora d'escenaris teatrals i campanyes publicitàries, Paula Bosch, va instal·lar una proposta amb caixes plenes d'objectes i de records que es recuperen per Nadal: la sopera, els galets, les copes de cava, o el raïm i, a la vegada, diferents pessebres, arbres de Nadal i molsa.
Va ser molt criticat pels grups de l'oposició del PP, Ciutadans i el grup Barcelona pel Canvi, de Manuel Valls.
El pessebres instal·lats la plaça de Sant Jaume van canviar l'estètica més tradicional amb l'arribada de Colau a l'ajuntament. El 2015 ja oferia una estètica tradicional però més moderna i colorista.
El 2016, s'inspirava en el poema de Josep Vicenç Foix "Ho sap tothom i és profecia". El pessebre estava format per nou esferes transparents on es representaven nou estrofes del poema.
L'any 2017, les figures més tradicionals del pessebre es representaven de manera minimalista sobre uns pals de fusta.
I l'any 2018, una taula que simulava un sopar de Nadal va ocupar la plaça.
Pel que fa l'altra gran cita de les festes, la cavalcada de Reis, l'Ajuntament garanteix la visita de Ses Majestats a la ciutat, tot i que "el format no podrà ser el mateix d'altres anys", ha dit Subirats, "s'haurà de buscar un mètode perquè arribin els Reis Mags i puguin distribuir els regals".
- ARXIVAT A:
- Nadal Coronavirus Covid-19