Barcelona es querellarà contra el militar que va condemnar Salvador Puig Antich
L'Ajuntament de Barcelona es querellarà contra el militar que va firmar la pena de mort de Salvador Puig Antich el 4 de gener de 1974, Carlos Rey González, advocat de 74 anys que està encara en exercici. L'acció s'emmarca en els compromisos adquirits pel govern de la ciutat en el marc de la Xarxa de Ciutats Contra la Impunitat Franquista.
Asens ha destacat que la querella és per un "assassinat de lesa humanitat" del qual acusa Rey, que ha assenyalat que figura com a advocat en exercici a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. Un altre dels arguments que constarà en la querella és que no es pot al·legar que l'acusat complia ordres o la legalitat vigent en aquell moment si aquesta atemptava contra els drets humans. També ha recordat que va ser Rey qui va defensar l'exlíder del PP català i diputada al Congrés Alícia Sánchez- Camacho en el cas Método 3.
L'actuació de Rey va ser "especialment execrable" perquè era l'únic jurista de tribunal militar i va redactar la sentència, per la qual cosa era més coneixedor que la resta del que va representar el judici i té més grau de responsabilitat, segons Asens. El tinent d'alcalde ha avisat que inicialment presenten la querella contra ell però que no descarten ampliar-la a la resta dels integrants del tribunal que segueixen vius, entre els quals figura l'exministre franquista José Utrera Molina.
El consistori ha dit que el tribunal de Puig Antich va ser una farsa i una aberració jurídica que es va constituir sense respectar garanties processals ni el que establia el Tribunal Penal Internacional.
"Va ser una organització criminal que es va concertar per cometre un crim, igual que ho van fer els tribunals de l'Alemanya nazi."
El tinent d'alcaldia Jaume Asens ho ha anunciat acompanyat per tres de les germanes de Puig Antich i del portaveu de la Coordinadora Estatal de la Querella Argentina contra el Franquisme, David Bondia.
Reclamat per la justícia argentina
Hi ha un ordre d'extradició de Carlos Rey a petició de la justícia argentina, però el govern espanyol no ha donat el seu permís per executar-la. L'objectiu de la querella de l'Ajuntament i les entitats, que es presentarà al jutjat d'instrucció de Barcelona, és que si no pot ser jutjat a l'Argentina, almenys ho sigui a Espanya. "Davant d'aquest mur que s'ha aixecat en contra de les extradicions hem decidit reaccionar", ha dit Asens.
El tinent ha carregat contra l'Estat per ser incapaç d'impulsar processos judicials per la dictadura que es va viure a Espanya i, en canvi, perseguir la d'Argentina. Precisament, jutges argentins estan també investigant els crims franquistes i han constatat que "no hi ha lleis d'amnistia que valguin, perquè el dret internacional passa per sobre".
L'Ajuntament ja està personat en la causa argentina i també en la que es va obrir a Barcelona pels bombardejos de l'aviació feixista italiana.
Les germanes de Puig Antich lluiten per la memòria del seu germà
Les germanes de Puig Antich han donat les gràcies a les entitats que han ajudat a reparar la memòria del seu germà. De fet, Imma Puig Antich ha apuntat que el seu objectiu sempre havia estat aquest, i ha afegit que, acabin com acabin els processos judicials, ja ho han aconseguit:
"El Salvador ja no és un assassí, hem aconseguit amb l'ajuda de tothom el que d'entrada nosaltres volíem."