Barcelona estrena servei de recollida de roba a domicili per reciclar més
L'any passat es van recollir als contenidors de Roba Amiga més de dos milions i mig de quilos de roba i l'objectiu és augmentar-ne la quantitat un 4%
La ciutat de Barcelona ha estrenat un servei de recollida gratuïta de roba i teixits a domicili. S'accepta tota mena de roba: camises, samarretes, pantalons, vestits, cortines, tovalloles o llençols, així com complements: sabates, bosses, motxilles o cinturons.
La mesura, implantada per l'Ajuntament, forma part del Pla residu zero 2021-2027. L'objectiu és augmentar la quantitat de roba que es pot reciclar. De tota la que es llença, només un 11% es posa als contenidors correctes i es vol arribar al 15%.
Cinc bosses d'escombraries
Perquè vagin fins a casa a recollir la roba que no necessitem cal trucar al 010 i concertar una franja horària. Se n'encarreguen dues empreses d'inserció laboral sense ànim de lucre, que donen feina a persones vulnerables.
Què aconseguim?
Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) February 4, 2023
Donar una segona vida a la roba i crear llocs de treball per a col·lectius vulnerables.
La recollida la fan dues empreses d'inserció laboral sense ànim de lucre, de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 15.00 a 19.00 h, i dissabtes en l'horari de matí. pic.twitter.com/8X855BN5NN
Perquè recullin la roba a casa, cal omplir almenys cinc bosses d'escombraries de mida domèstica o tres bosses de mida industrial.
En el cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, n'hi ha prou amb dues bosses d'escombraries domèstiques o una bossa d'escombraries de mida gran.
2.500 tones recollides
La nova mesura se suma als punts verds i als contenidors taronja de Roba Amiga que hi ha repartits a la ciutat per al reciclatge de roba i per reduir l'impacte ambiental del sector tèxtil.
Ara hi ha 229 punts de recollida de roba en espais públics de la ciutat.
L'any passat, en aquests contenidors es van recollir un total de 2.538.964 quilos de roba.
De tota la roba que es porta als punts de recollida, un 59% es reutilitza en botigues de segona mà o s'exporta a altres països.
Hi ha un 37% que no es pot tornar a fer servir i s'utilitza per fer fil per fer roba nova i hi ha un 4% que no es pot aprofitar de cap manera.
Donant una segona vida a les peces o reciclant-les correctament es redueix l'impacte ambiental del sector tèxtil, un dels majors consumidors de recursos del món, per les matèries primeres i l'aigua que consumeix i també pels gasos amb efecte hivernacle que emet.
A Catalunya, es calcula que cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de roba cada any, i es llencen a l'abocador 147.000 tones de residus tèxtils. Només el 12% dels residus es recullen selectivament, segons l'Agència de Residus de Catalunya.