Barcelona ha perdut 12.500 alumnes en 5 anys: l'habitatge força algunes famílies a marxar
- TEMA:
- Educació
La població a la ciutat de Barcelona no para de créixer. Segons dades provisionals del padró de gener d'aquest any, actualment hi viuen poc més d'1.700.000 persones, la xifra més alta del que portem de segle. En canvi, a la capital catalana cada cop hi viuen menys infants.
Des de la pandèmia, més de 12.500 alumnes de 3 a 16 anys han marxat de la ciutat. Més enllà de la caiguda de la natalitat --que s'arrossega des de la crisi del 2008--, la pèrdua d'escolars també s'explica perquè moltes famílies han optat per anar-se'n de Barcelona.
Pisos impossibles de pagar
El motiu principal que porta moltes famílies a marxar de Barcelona és, un cop més, la dificultat per trobar habitatge a un preu assequible. Pau Miret, investigador del Centre d'Estudis Demogràfics, explica que "Barcelona és una ciutat atractiva per a gent jove, soltera i que comença la seva activitat laboral":
"Però les dades diuen que en el moment en què les parelles joves volen formar una família deixen la ciutat de Barcelona"
Miret afegeix que el perfil de famílies joves que es poden quedar a viure a la ciutat, majoritàriament és el d'aquelles que han pogut heretar un pis dels seus avis. Els que opten per marxar, diu, ho fan forçats per una qüestió econòmica. Però a la balança hi pesen més coses:
"Hi ha zones al voltant de Barcelona que ofereixen la possibilitat de tenir habitatges més grans pel mateix preu del que en costaria un de petit a la capital catalana"
Aquest investigador del Centre d'Estudis Demogràfics subratlla que els municipis que més famílies joves de Barcelona atrauen són --lògicament-- els que estan més ben connectats amb la capital i els que més bons serveis sanitaris i educatius ofereixen.
L'impacte de la pèrdua d'alumnes a les escoles
Des del Consorci d'Educació de Barcelona apunten que la pèrdua de 12.500 alumnes durant els últims 5 anys no ha suposat un canvi dràstic perquè queda molt repartit, però sí que ha tingut cert impacte en els cursos d'infantil, dels 3 als 5 anys.
Rubén Castillo, responsable de planificació dels estudis obligatoris del Consorci, explica que aquí se sumen els dos fenòmens: famílies que marxen per problemes amb l'habitatge i una baixada de la natalitat. De moment, diu, s'ha aprofitat per abaixar ràtios.
"Aquí hem hagut de reduir ràtios de sortida. Fins ara, el nombre màxim d'alumnes per aula era de 25, i ara s'ha abaixat a 20"
Tot i això, des del Consorci d'Educació de Barcelona insisteixen que no hi ha cap previsió de tancar línies públiques en els cursos d'infantil.
Des del Consorci també expliquen que centren els seus esforços a gestionar la matrícula viva, que sí que continua creixent. Són estudiants que arriben als centres amb el curs començat o fora del període de matriculació; a l'estiu, per exemple. El curs passat es van incorporar als centres uns 31.800 alumnes, i 1 de cada 4 ho va fer fora del termini de preinscripció.