L'Ajuntament fara un recompte d'aquests establiments i en regularà la implantació

Barcelona no permetrà noves cuines fantasma durant un any per regular-ne l'activitat

El consistori demana a la Generalitat que cooperi en l'elaboració d'una nova normativa per a aquest sector, que ha proliferat per la demanda del menjar a domicili arran de la pandèmia
Actualitzat
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

El govern municipal de Barcelona no concedirà durant un any permisos d'establiments de plats preparats amb obrador i cuines industrials sense degustació, les anomenades "macrocuines" o "cuines fantasma", que han proliferat durant la pandèmia.

L'acord pres per la comissió de govern aquest dijous vol evitar la proliferació descontrolada d'aquestes establiments i assegurar que no es produeixen molèsties al veïnat per sorolls i olors ni afectacions a la mobilitat, mentre s'elabora una nova normativa urbanística que ordeni aquesta activitat i les condicions d'implantació.

Les cuines fantasma són cada cop més habituals a Barcelona

Aquest divendres, el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, i la segona tinenta d'alcaldia, Janet Sanz, han anunciat la decisió i han reclamat a la Generalitat que cooperi en aquesta nova regulació.
 

Excepcions

S'ha exclòs de la suspensió l'activitat de servei d'àpats quan no sigui una activitat principal sinó complementària d'una altra de les considerades essencials com les escoles, hospitals o clíniques, i que es duguin a terme en espais que no estiguin necessàriament situats al costat del propi edifici.
L'àmbit de la suspensió afecta tota la ciutat excepte els parcs de Collserola i Montjuïc, les zones industrials de la Verneda i la Zona Franca i els entorns on ja existeix una regulació específica per a aquestes activitats o una suspensió vigent, com la Superilla Barcelona.

La suspensió de la concessió de llicències d'aquests establiments se suma al pla de xoc engegat per l'Ajuntament de Barcelona per dur a terme un control exhaustiu d'aquestes activitats amb inspeccions per garantir que compleixen les regulacions vigents

 

La demanda de menjar a domicili durant la pandèmia ha portat un boom de les cuines fantasma a Barcelona

 

Normativa i regulació

Actualment, l'Ajuntament desconeix quantes cuines fantasma hi ha a la ciutat. Ara s'estudiarà una regulació que marqui quantes cuines hi pot haver en un mateix espai i quines característiques han de tenir. Collboni ha defensat que Barcelona està oberta als nous models de negoci, però que cal regular-ho perquè deixar que s'instal·lin sense normes seria "donar l'estocada final" a molts bars i restaurants.

Precisament, el Gremi de Restauració de Barcelona ha rebut positivament la mesura i comparteix la necessitat de regular-ne la implantació i el funcionament. En un comunicat, el director del gremi, Roger Pallarols, es mostra disposat a consensuar "una regulació específica" d'aquest nou model de negoci. Ha afegit que les cuines secundàries o annexes poden arribar a ser útils per "enfortir els establiments tradicionals amb servei de sala", però que cal "determinar-ne la superfície màxima i els requisits d'implantació"  a través d'una reflexió política i tècnica.

"Aquest model de delivery també pot ser útil quan el realitzen emprenedors de forma temporal: permet testejar propostes gastronòmiques i comercials abans de tirar endavant la inversió, gens menyspreable, que suposa obrir un establiment tradicional."

 

 

Les Corts i Sant Martí

La posada en marxa de diferents macrocuines a la ciutat en els últims mesos ha generat el rebuig veïnal i l'Ajuntament ha defensat que "calia una resposta amb contundència i rapidesa".

La mesura ha estat motivada pel rebuig dels veïns dels barris de les Corts i Sant Martí a la pròxima obertura de macrocuines. Sanz ha confirmat que la suspensió afectarà aquestes dues macrocuines perquè tan sols tenen permís d'obra i no tenen autorització d'activitat.

 

Algunes d'aquestes cuines han general molèsties i rebuig entre els veïns

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona Empresa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut