Barcelona obligarà els promotors a reservar el 30% dels pisos a habitatge social

L'Ajuntament no suspendrà llicències fins que s'aprovi definitivament

Actualitzat

Finalment hi ha hagut acord a l'Ajuntament de Barcelona per obligar els promotors a destinar un 30% de les noves promocions i rehabilitacions a pisos assequibles, una iniciativa de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Sindicat de Llogaters. La concessió de llicències, però, no se suspèn fins que la mesura sigui definitiva, cosa que no passarà com a mínim fins després de l'estiu, quan ho aprovi el ple municipal i la Generalitat.

L'equip d'Ada Colau ha hagut de renunciar a la suspensió immediata de la concessió de les llicències, anunciada la setmana passada, per aconseguir els vots del PSC i ERC.

L'alcaldessa de Barcelona ha assegurat que es tracta d'un "acord històric" perquè "corresponsabilitza" els actors privats en matèria d'habitatge social.

El govern i les entitats promotores de l'ampliació del parc públic d'habitatge --PAH, Favb, Sindicat de Llogaters, Desc i Abts-- volien que la norma comencés a aplicar-se des de la seva aprovació inicial, tramitant només les llicències que complissin aquest requisit sense necessitat d'aprovar-ho definitivament, fet a què s'oposaven ERC i el PSC.


Període d'al·legacions

Aquesta modificació del Pla General Metropolità, que entra en un període d'al·legacions d'un mes, afectarà construccions des de 600 metres quadrats, canvis d'usos d'ampliacions i grans rehabilitacions, amb excepcions per a edificis amb un grau de protecció de patrimoni arquitectònic A, B o C i en àmbits en transformació amb reserva d'habitatge protegit.

El Govern municipal argumentava que la suspensió de llicències no paralitzaria l'activitat a la ciutat --com criticaven grups de l'oposició-- perquè sí que s'atorgarien les que complissin amb la normativa vigent i la proposta mentre s'acaba de tramitar, i també la defensava la CUP, que ha demanat tornar a incloure la suspensió amb una proposició d'urgència però s'ha rebutjat.


350 pisos protegits l'any

La mesura permetrà que la ciutat guanyi uns 350 habitatges protegits l'any distribuïts per tot Barcelona , i aquests pisos hauran de situar-se al mateix edifici o, en determinats casos, en una altra parcel·la al mateix barri, i seran de lloguer o de compra a criteri del promotor, encara que l'Ajuntament fomentarà el lloguer i els adquirirà si és possible i adequat.

L'obligació de destinar el 30% a habitatge protegit té en compte la viabilitat de l'operació, sobre la base que el valor del sòl s'ha incrementat un 60% entre 2013 i 2017, per la qual cosa la viabilitat econòmica està assegurada si el terreny o la finca es va adquirir abans del 2016, per la qual cosa en aquests casos sí que s'aplicaria aquesta obligació per obtenir la llicència.

En canvi, si la finca es va adquirir a partir del 2016, la viabilitat quedaria en risc, per la qual cosa el govern municipal proposa excepcions: els que van iniciar processos entre l'1 de gener del 2016 i l'1 de juny del mateix any hauran de destinar el 20% en lloc del 30% per tenir la llicència, i els que ho van fer entre l'1 de juny del 2016 i l'aprovació inicial tindran dos anys per demanar llicència sense haver de reservar el 30% a habitatge protegit.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut