Barcelona obre dilluns les platges a banyistes amb aforament limitat i controls de distància
Uns sensors permetran saber si s'ha superat l'aforament màxim, que serà d'entre 25.000 i 38.000 persones, i la informació es podrà consultar en temps real per internet
Ja hi ha data per poder-se banyar a les platges de Barcelona. Serà a partir de dilluns, però amb restriccions i sempre que el govern espanyol autoritzi el pas a la fase 2 de la desescalada tal com ha demanat la Generalitat.
El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha anunciat que s'hi regularà l'aforament, s'establiran punts d'accés i es controlarà que es mantinguin les distàncies de seguretat, de 4 metres entre persones o grups.
Uns sensors permetran saber, en cada moment, si s'ha superat l'aforament màxim de la platja i si cal restringir-hi l'entrada de més banyistes.
"A través de videosensors, sabrem l'ocupació que hi queda lliure en cada moment i, per tant, la capacitat que pot acollir o si ja ha arribat al límit. També utilitzarem les càmeres que hi ha a la Torre Mapfre, que no identifiquen persones en cap moment, sinó l'ocupació."
La informació s'actualitzarà en temps real en una pàgina web perquè la pugui consultar qui vulgui anar-hi. S'informarà a través de "semàfors virtuals" de l'afluència a cada moment: el verd correspon a un aforament inferior al 40%, el groc de fins al 60%, el taronja de fins al 80% i el vermell de més del 80%.
Màxim de 38.000 persones
La capacitat estarà al voltant de les 25.000 o 38.000 persones, segons que s'hi vagi individualment o en grups. Segons l'Ajuntament, no és gaire diferent dels globlals de les platges al juliol de l'any passat, per exemple, però la diferència és que s'acumulaven sobretot a la Barceloneta i en determinades franges, mentre que ara s'hauran de distribuir durant més hores i més uniformement.
Per evitar aglomeracions, el consistori delimitarà les platges amb més afluència (Sant Miquel, Sant Sebastià, la Barceloneta i el Somorrostro) amb tanques de fusta i cordes i establirà 15 punts d'accés, en els quals hi haurà fins a 22 informadors i Guàrdia Urbana.
L'Ajuntament descarta quadricular les platges i confia en la "corresponsabilitat" dels usuaris per mantenir les distàncies un cop a la sorra.
També es reactivaran els serveis de socorrisme, dutxes (que quedaran fora de les zones delimitades i tindran un ús individual), lavabos públics a cada platja, i la platja per a gossos.
Obertura progressiva
Durant la fase 1, a les platges de Barcelona no s'hi permet banyar-s'hi ni prendre-hi el sol. Només fer esport individualment, nedar o córrer, dins les franges de sis a deu del matí i de vuit del vespre a onze de la nit. Primer, a partir del 8 de maig, es va permetre fer-hi esport al matí i, més tard, a partir del 20, les platges van obrir per passejar-hi i es van omplir de gent. També funcionen els xiringuitos.
L'Ajuntament de Barcelona ha resumit en un tuit la situació fins al canvi de fase:
🟢🏝️ Què pots fer a la platja?
Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) June 4, 2020
✅ Passejar i fer esport
✅ Anar a les guinguetes
🔴🏝️ Què no pots fer a la platja?
❌ Prendre el sol
❌ Romandre a la sorra
❌ Bany recreatiu
🕗👇 Consulta les franges horàries per edats:#EnsEnSortirem pic.twitter.com/620yb1MY3Q