Barcelona ofereix a les escoles més de 200 espais per garantir l'inici de curs
L'Ajuntament preveu 74 equipaments i 159 espais exteriors per complir amb les ràtios reduïdes del curs 2020 2021 en el context de la Covid-19
L'Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de les escoles de la ciutat 74 equipaments públics i 159 espais exteriors perquè puguin utilitzar-los per a usos educatius a partir del setembre.
L'objectiu és que tots els centres que ho necessitin disposin d'espais addicionals per poder desenvolupar les classes amb les condicions i mesures de seguretat per a la prevenció de la Covid-19. Són biblioteques, museus, centres cívics i parcs i jardins municipals, entre d'altres.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és partidària de la reobertura total dels centres educatius, "un servei públic essencial de la ciutat", i assegura que aquesta previsió garantirà "el dret a l'educació de tothom" després de sis mesos de tancament:
"El tancament de les escoles és una situació molt greu i inèdita, que no podem normalitzar pels gravíssims impactes que té sobre els infants i els seus drets, especialment els més vulnerables".
L'Ajuntament vol assegurar que els prop de 190.000 alumnes d'entre 0 i 16 anys dels 550 centres educatius públics de la ciutat reprenguin l'activitat presencial amb seguretat.
El disseny dels espais s'ha fet a partir d'una anàlisi del Consorci d'Educació de Barcelona, participat per l'Ajuntament i la Generalitat, en previsió que l'inici de curs s'hagués de fer amb una reducció de les ràtios a les aules.
Un cop conegudes les necessitats dels centres, tant tècniques com de funcionament intern, un equip format pel Consorci, les diferents àrees implicades i els districtes de l'Ajuntament de Barcelona ha treballat en la localització dels espais necessaris.
Al districte de Ciutat Vella, s'habilitaran 5 equipaments municipals i 17 espais exteriors; a l'Eixample, 14 equipaments i 27 espais a l'aire lliure; a Sants-Montjuïc, 11 i 18 espais exteriors; a Les Corts, 5 equipaments i 11 espais a l'aire lliure; a Sarrià-Sant Gervasi, 5 equipaments i 8 espais exteriors; a Gràcia, 1 equipament municipal i 12 espais a l'aire lliure; a Horta-Guinardó, 7 equipaments i 4 espais exteriors; a Nou Barris, 7 equipaments i 19 espais a l'aire lliure; a Sant Andreu, 14 equipaments municipals i 17 espais exteriors; a Sant Martí, 5 equipaments i 26 espais a l'aire lliure.
Per ara, 44 centres educatius han sol·licitat a l'Ajuntament l'ús addicional d'aquests espais, segons fonts municipals.
Podeu consultar la llista d'espais addicionals a la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.
Coordinació entre els barris, les escoles i Salut
Per fer ús d'aquests espais, hi haurà una oficina estable de coordinació entre els centres educatius i els equipaments de cada barri "per concretar i gestionar les cessions i usos prioritaris d'espai".
També s'ha constituït una Oficina de Coordinació d'Escoles i Salut per a la implantació de mesures de prevenció, alhora que farà el seguiment i valoració general de la comunitat educativa i particular de cada centre i intervindrà si hi ha casos de Covid-19.
"L'educació pública és una de les grans conquestes democràtiques", ha dit el tinent d'alcalde Joan Subirats.
"Barcelona ha d'aprofitar aquesta xarxa, més enllà de la pandèmia, per ser una veritable ciutat educadora."
Maria Truñó, comissionada d'Educació, ha dit que la reobertura de les escoles bressol el juny passat ha servit com a "guia per transitar" cap al nou curs escolar:
"Les dues grans prioritats són la prevenció en la salut i minimitzar els riscos, i garantir la presencialitat fins als 16 anys. Acompanyem de la millor manera els infants i adolescents, especialment els que tenen més necessitats. L'escola és imprescindible en termes educatius i socials".
Reforç de personal a les escoles bressol
Pel que fa a les escoles bressol municipals, tots els grups compleixen l'actual criteri per a l'educació infantil d'un màxim de 20 infants establert pels Departaments d'Educació i de Salut.
Per tant, es mantindran les ràtios de cursos anteriors (les establertes per decret de la Generalitat) que són de 8 infants per als grups de 0 a 1 any, 13 per als d'1 a 2 anys i 20 pels de 2 a 3 anys. De fet, d'aquests darrers n'hi ha 231 grups en el conjunt de la xarxa d'escoles bressol, la meitat dels quals (120) són grups de 18 o 19 infants.
A les 102 escoles bressol municipals es reforçarà l'equip amb més personal de suport educatiu, incloent-hi l'acollida matinal, per respondre millor a les noves necessitats en el context de la Covid-19.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus Ada Colau