Un treballador d'un supermercat fantasma de Glovo
Un treballador d'un supermercat fantasma de Glovo (Europa Press)

Barcelona prohibeix nous supermercats fantasma i envia les "dark kitchens" als polígons

Tots els restaurants que vulguin repartir a domicili hauran de demanar una llicència i reservar espai per a les motos

Iván Gutiérrez 

Fre a les cuines i els supermercats fantasma. Barcelona prohibeix l'obertura de nous supermercats fantasma o "dark stores", que fan entregues en 10 minuts i que han proliferat sota el paraigua de marques com Glovo, Getir o Gorillas.

Tampoc s'escapen de la regulació les anomenades macrocuines fantasma -o "dark kitchens"-, locals on només es cuina menjar a domicili, que si bé sí que podran seguir obrint espais nous, només podran instal·lar-se a polígons i àrees allunyades de zones residencials.

En qualsevol cas, però, tots dos hauran d'habilitar àrees de descans per als repartidors i una zona reservada per a les motocicletes o bicicletes. La tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha justificat aquesta proposta de regulació per "posar ordre davant el fenomen del ‘delivery' i els canvis d'hàbits de la ciutadania".

Però aquesta nova regulació no només afecta grans operadors del món del "delivery": l'Ajuntament també obligarà a partir d'ara tots els restaurants que vulguin fer repartiment de menjar a domicili a demanar una llicència com quan es vol tenir una terrassa.

Repartidors de Glovo esperen els encàrrecs al carrer


Llicències per repartir menjar

Així doncs, l'Ajuntament ja no només exigirà als restaurants un permís per tenir una terrassa. Ara si un establiment vol repartir menjar a domicili, com molts es van veure obligats a fer durant la pandèmia, també hauran de tenir una llicència.

Tot i que la regulació no està tancada del tot - hi haurà una exposició pública de dos mesos i està oberta a la participació ciutadana i de grups polítics-, a priori tots els restaurants hauran d'habilitar un espai per a la motocicleta dins del local.

És a dir, un local de 100 metres quadrats haurà de tenir com a mínim 3 metres quadrats del local per poder guardar el vehicle de repartiment, ja sigui una moto o una bicicleta. De fet, els locals que tinguin menys de 150 metres quadrats en carrers de 7 metres d'ample i que estiguin dins la xarxa d'eixos verds o amb prioritats per a vianants hauran de reservar un espai de 7 metres quadrats.

Fonts de l'Ajuntament expliquen que a la pràctica es veurà cas per cas com s'aplica aquesta normativa tenint en compte la mida dels restaurants.


Adeu a les macrocuines

Però si hi havia algun negoci al punt de mira, aquest era el de les "dark kitchens", i en concret, dos projectes molt polèmics. Les macrocuines que la multinacional americana Cooklane tenia projectades a les Corts i Sant Martí van fer saltar totes les alarmes dels veïns, que veien com una xemeneia gegant s'erigia entre blocs de pisos amb els consegüents fum, olor i soroll que podia comportar.

Associacions veïnals van mobilitzar-se i si la macrocuina de Sant Martí ja s'havia descartat, la tinenta de l'alcaldia és contundent: "Les macrocuines de Sant Martí i les Corts estan descartadíssimes, no es faran."

A partir d'ara, qualsevol nou projecte que vulgui construir-se haurà de ser a un polígon i lluny de zones residencials. També tindran un epígraf específic, encara que no s'ha decidit encara, ja que fins ara tenien llicències d'obrador (pensades per a forns de pa o cuines industrials, però no per concentrar 40 cuines diferents en un mateix espai).


Ni un supermercat fantasma més

El negoci que no tindrà cap opció de seguir creixent a Barcelona és el dels supermercats fantasma, o "dark stores". No s'expedirà cap llicència més per obrir aquesta tipologia de supermercats, just quan multinacionals com Glovo, Gorillas o la turca Getir havien fet un desembarcament massiu en els darrers sis mesos.  

Els supermercats fantasma no estan oberts al públic i prometen lliurar les comandes en 10 minuts

El ràpid creixement d'aquests establiments que s'han expandit per molts punts de la ciutat en un temps rècord, i fins i tot han arribat a diferents punts de l'àrea metropolitana, va encendre les alarmes de l'Ajuntament. Però a diferència de les cuines fantasma, que sí van tenir un fort rebuig dels veïns, l'única multinacional que va tenir problemes va ser la turca Getir al carrer pacificat de Xile, però que finalment va acabar solucionant quan l'empresa va cedir a la pressió veïnal per fer-hi un centre de formació per a repartidors.

En aquest cas, els supermercats fantasma també hauran de reservar un espai per als repartidors i les seves bicis o motos, així com habilitar lavabos i àrees de descans. Condicions que empreses com Getir o Gorillas, especialitzades en aquest negoci, ja van fer des del principi, però que la catalana Glovo no complia als seus Glovomarket i que després de vagues i manifestacions dels treballadors liderades per Comissions Obreres va començar a canviar.

ARXIVAT A:
AlimentacióDrets laborals
Anar al contingut