Barcelona recorda el 17A: "Fem 6 minuts de silenci per denunciar 6 anys d'abandonament"
Les víctimes critiquen"l'actitud de la immensa majoria de representants polítics" i asseguren que se senten "totalment desateses"
Barcelona ha commemorat aquest dijous el sisè aniversari dels atemptats del 17 d'agost de 2017 a la Rambla i a Cambrils.
A l'acte de record i homenatge als 16 morts i al més d'un centenar de ferits les víctimes, que ha tingut lloc al memorial instal·lat al Pla de l'Os de la Rambla, s'han fet sis minuts de silenci.
Les víctimes i els familiars han estat els primers a dipositar clavells blancs sobre el Pla de l'Os, on el 207 es va detenir una furgoneta després de l'atropellament massiu. L'homenatge ha durat uns deu minuts, i el primer minut de silenci ha anat acompanyat de la música d'"El cant dels ocells".
També han assistit a l'acte i han fet l'ofrena floral representants institucionals com Pere Aragonès, president de la Generalitat; Anna Erra, presidenta del Parlament, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, a més dels diferents cossos de seguretat i emergències.
"Un minut de silenci per cada any d'abandonament"
Després de l'ofrena floral, les víctimes s'han situat al memorial i han guardat sis minuts de silenci "per demostrar un minut per any d'abandonament". El portaveu de les víctimes, Santi Colomines, ha criticat "l'actitud de la immensa majoria de representants polítics".
Una de les persones que era a la Rambla quan hi va haver l'atemptat, la Yolanda, ha denunciat que a Catalunya no s'hagi aprovat cap protocol sobre com atendre els damnificats després d'un atac terrorista, afirmant que estan "totalment desatesos i fregant el maltractament amb el silenci".
Per la seva banda, l'exassessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT) Robert Manrique ha criticat la falta d'atenció del Ministeri d'Interior.
"Ja han dit per activa i per passiva que fins que la sentència no sigui ferma no tenen per què contactar ni assistir les víctimes. Això és un disbarat, un desastre."
Una comissió d'investigació del 17A
Aquest mateix dijous, la socialista Francina Armengol ha estat elegida nova presidenta del Congrés dels Diputats amb el suport tant d'ERC com de Junts.
La investidura ha estat possible gràcies a un acord d'última hora entre el PSOE i Junts, marcat per l'ús del català a les institucions. El partit independentista, en un comunicat, ha explicat que ha fet fins a quatre peticions als socialistes, una d'elles la creació d'una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17A.
Junts vol "aclarir la vinculació del CNI amb l'imam Es-Saty, si els aparells de l'Estat tenien informació sobre l'atemptat i per què no es van poder evitar".
En referència a aquest acord, Manrique ha manifestat que "és una de les reclamacions que des de la UAVAT i des de les víctimes s'han demanat sempre".
"Espanya és l'únic país d'Europa on hi ha hagut atemptats jihadistes i no s'ha fet una comissió d'investigació. No es tracta de tirar-se les culpes, es tracta d'estudiar què va fallar perquè no torni a succeir."
- ARXIVAT A:
- Atemptats Barcelona Cambrils