Una imatge d'arxiu dels treballadors de parcs i jardins plantant un nou arbre a la via de Barcino (Edu Bayer/Ajuntament de Barcelona)

Barcelona recupera més del 40% d'arbres i plantes afectats per la sequera

Fins a la primavera de 2026, es replantaran 7.500 arbres, es recuperaran 8,2 hectàrees de plantes arbustives i es resembraran 2,13 hectàrees de gespa

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha replantat 3.285 arbres i 3,9 hectàrees de vegetació arbustiva per recuperar, fins al moment, més d'un 40% de la massa verda que s'ha vist afectada durant els últims episodis de sequera.

L'operació de recuperació, que s'allargarà fins a la primavera del 2026, preveu replantar un total de 7.500 arbres per reposar aquells que van sofrir els efectes de la falta d'aigua, els que han sofert patologies ordinàries durant aquest període i aquells que no s'han pogut plantar a causa de les restriccions.  

També es preveu recuperar fins a 8,2 hectàrees de plantes arbustives i vivaces afectades per la sequera, i s'han tornat a sembrar 2,13 hectàrees de gespa de les 52,5 hectàrees que es van perdre.

El pla s'està executant d'acord amb els cicles vegetals, plantant cada espècie en el millor moment de l'any per garantir-ne la supervivència.


Renovació i adequació de zones verdes

Aquest primer trimestre de l'any ha finalitzat la plantació de totes les plantes i arbres que no s'havien pogut plantar durant els mesos de restriccions hídriques, segons el consistori.

A banda de la plantació, l'Ajuntament continua implementant el pla de millora i renovació d'espais verds. Aquest any s'actua en una quinzena de places, parcs i jardins per millorar el verd i introduir espècies més resistents a l'escassetat d'aigua.

En paral·lel, el consistori s'ha presentat a la convocatòria de subvencions Feder del govern espanyol per millorar i transformar alguns espais verds de la ciutat. Són projectes amb un import de 3,3 milions d'euros a executar fins al 2028 per despavimentar espais, millorar-ne l'urbanisme, optimitzar el reg, replantar verd, millorar la connectivitat ecològica i les estructures de biodiversitat.

Es tracta dels parterres centrals del Parc del Poblenou, el passeig de les Bateries i les escales Forestier de Montjuïc, l'àmbit de la Font del Cuento del Parc del Guinardó i els parterres dels carrers que limiten amb el parc del Turó de la Peira.

Vista aèria del parc de Can Batlló (Lucas Amillano/Ajuntament de Barcelona)

 

Millora de la infraestructura de reg

Durant el període de sequera també s'han iniciat actuacions que permetran regar de forma més sostenible i un estalvi rellevant d'aigua potable.

D'una banda, hi ha l'ampliació de la xarxa d'aigua freàtica. A finals d'any acabaran les obres que permetran ampliar set àmbits de reg amb aquest subministrament. El 18% dels espais verds regats amb aigua del subsol passarà, aleshores, al 25%, amb un estalvi de 115.000 metres cúbics d'aigua potable cada any.

També cal destacar la renovació dels sistemes de reg, que amb un pressupost de 17,5 milions d'euros aposta pel degoteig per fer-los més sostenibles.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientSostenibilitatAjuntament de BarcelonaBarcelona
Anar al contingut