Heribert Barrera va ser el primer president del Parlament després de la restauració de la Generalitat (CCMA)

Barcelona retira la Medalla d'Or a Heribert Barrera per declaracions "xenòfobes"

Tots els partits municipals menys ERC i JxCat donen suport a la petició que ha fet la formació de Manuel Valls
Redacció
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat retirar la Medalla d'Or de la ciutat a l'expresident del Parlament de Catalunya Heribert Barrera. La petició l'ha fet la formació de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, per declaracions "xenòfobes i feixistes" fetes en el passat pel líder històric d'Esquerra Republicana, com ara dir que a Amèrica els negres tenen un coeficient intel·lectual inferior als blancs.

La iniciativa ha rebut el suport de Barcelona en Comú, PSC, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi. Hi han votat en contra ERC i JxCat. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat la decisió de lamentable i ha defensat que el president Barrera, mort el 2011, va ser un "lluitador incansable per la llibertat".

"Vergonya immensa per tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la Medalla d'Or. La capital de Catalunya s'empetiteix avui, convertida en una capital provinciana i mesquina", ha dit Torra

La iniciativa al·lega que la persona reconeguda no era mereixedora del guardó en el moment de la concessió, l'any 2012, a títol pòstum.

Acte d'entrega de la Medalla d'Or de Barcelona a títol pòstum a Heribert Barrera (CCMA)

Valls ha manifestat la seva satisfacció després d'haver impedit que Barcelona "tingui un alcalde independentista", ja que l'any passat el seu vot va ser decisiu perquè Ernest Maragall no fos l'elegit, "i que avui es retiri aquesta medalla".

26 regidors han votat a favor de revisar la medalla i 15 ho han fet en contra.

En el debat tots els grups han coincidit a rebutjar les declaracions "xenòfobes" i "racistes" que al seu dia va fer Heribert Barrera, que va ser el primer president del Parlament després de la restauració de la Generalitat i líder d'Esquerra Republicana de Catalunya en la dècada dels 80.

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut