El rei emèrit durant una reunió de líders iberoamericans, l'any 2012, a Cadis
El rei emèrit durant una reunió de líders iberoamericans, l'any 2012, a Cadis (Reuters/Jon Nazca)

Barcelona retirarà la Medalla d'Or al rei emèrit sense rebre al·legacions

A finals de setembre, el consistori va fer el mateix amb l'expresident d'ERC Heribert Barrera

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per retirar la Medalla d'Or de la Ciutat al rei emèrit Joan Carles I, un cop ha acabat el termini de presentació d'al·legacions sense que se n'hagi rebut cap. La ratificació definitiva es farà al ple del 30 d'octubre.

La retirada de la Medalla d'Or es va aprovar aquest agost per les diverses polèmiques dels últims anys i la seva sortida precipitada d'Espanya aquest estiu. El consistori creu que les polèmiques que han envoltat el monarca emèrit els últims anys posen en qüestió la seva integritat ètica. Hi van votar a favor ERC i Junts per Catalunya, Barcelona en Comú es va abstenir i PSC, PP i Ciutadans hi van votar en contra.

La iniciativa no ha rebut al·legacions per part de la Casa Reial.

Polèmiques

A l'informe jurídic elaborat per justificar aquesta revocació s'esmenten per exemple la participació d'incògnit de Joan Carles a la cacera d'elefants a Botswana; la renúncia de Felip VI a l'herència del seu pare i la retirada de l'assignació econòmica al rei emèrit; i la seva marxa d'Espanya aquest estiu de manera opaca i el seu establiment en un país de règim totalitari com són els Emirats Àrabs Units.

Pel govern d'Ada Colau, tot plegat posa en qüestió la seva integritat ètica i moral com a ciutadà i com a servei públic, i la de les seves accions mentre ocupava el càrrec. Els seus comportaments, s'assenyala, no atenen al principi d'exemplaritat i estímul per a la realització d'accions que comportin un benefici per a la comunitat, motiu pel qual se li retiren els honors municipals.

No fa gaire, es va aprovar la retirada d'una altra Medalla d'Or de la Ciutat, la que s'havia concedit a títol pòstum a l'expresident d'ERC Heribert Barrera.

Va fer la proposta Barcelona pel Canvi, que va acusar Barrera de ser un gran xenòfob, al·legant escrits del mateix polític republicà en què assegurava, per exemple, que una Rambla amb gent mestissa és pitjor que una Rambla només amb gent blanca, o que a Amèrica el coeficient intel·lectual de la població negra era inferior al de la blanca.

ARXIVAT A:
Monarquia
Anar al contingut