Barcelona encapçala el rànquing de l'augment de morts per calor, segons un estudi
Barcelona encapçala el rànquing de l'augment de morts per calor, segons un estudi (iStock/Serhii Yushkov)

Barcelona serà la ciutat europea amb més morts per calor aquest segle, segons un estudi

A tot Europa hi haurà 2,3 milions de morts més per temperatures extremes, si no es prenen mesures, segons un model publicat a Nature

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Les morts causades per fred extrem a Europa baixaran durant aquest segle, segons els estudis científics. La dada podria donar peu a pensar que algun avantatge té l'escalfament global, però res més lluny de la realitat: aquest descens no compensarà l'augment tan gran de mortalitat que causaran les temperatures excessivament altes

Ho detalla l'estudi del Laboratori de Modelització de Medi Ambient i Salut (EHM) de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), publicat a Nature Medicine, que sentencia ras i curt que la crisi climàtica provocarà un augment de 2,3 milions de morts a Europa fins a finals de segle.

Aquesta xifra suposa un 50% més de morts a tot Europa, però en països del sud com el nostre, Itàlia o Grècia, el percentatge es dispara

L'estudi s'ha fet en 854 ciutats europees i detalla que l'augment de les morts per calor superarà substancialment el descens de morts per fred. Per exemple, mentre que a Finlàndia hi hauria 31 morts menys per fred per cada 100.000 habitants en el període comprès entre els anys 2095 i 2099, a Espanya hi haurà 125 morts més per calor per cada 100.000 habitants durant el mateix període. 
 

Barcelona lidera el rànquing

L'estudi suggereix que, fins i tot si es fessin grans esforços per adaptar les ciutats als canvis de temperatura, no n'hi hauria prou per equilibrar l'augment dels riscos per a la salut a causa de l'exposició a la calor, especialment a les zones més vulnerables com la regió mediterrània, Europa Central i els Balcans. 

Entre la relació de les ciutats on més augmentarien les morts per calor extrema hi trobem moltíssimes ciutats que estarien en aquestes regions. La primera, de manera molt preocupant, és Barcelona, on moririen 246.082 persones més des d'ara fins a finals de segle.

La segueixen de prop diverses ciutats mediterrànies com Roma o Nàpols. Encapçalant aquest trist rànquing també hi trobem Madrid, en la quarta posició. 


Segons l'estudi, a Espanya, 1 de cada 3.000 habitants podrien morir per calor cada any cap a finals de segle. 


Què s'hi pot fer?

L'equip científic insisteix que cal, urgentment, implementar mesures per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle de manera immediata per poder evitar moltíssimes morts.

Segons Pierre Masselot, autor principal de l'estudi, "els resultats destaquen la necessitat urgent de mitigar el canvi climàtic, però també que ens hem d'adaptar a la calor, que ja sabem que augmentarà".

I si no se segueix aquesta recepta científica, avisa que "les conseqüències poden ser nefastes, especialment a la zona mediterrània".

Algunes de les mesures per adaptar-nos-hi, indiquen, són plenament viables en països amb recursos. Per exemple, la millora de la climatització en habitatges de col·lectius vulnerables, i més refugis climàtics.

I, pel que fa a les ciutats, canviar totalment el concepte urbanístic imperant, amb l'augment de zones verdes i la reducció de ciment i asfalt que rebaixin l'efecte d'"illa de calor urbana". 

Sobretot ara que encara hi som a temps. 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut