Barcelona tindrà un alcalde de nit: què és i com funciona a Nova York, París o Londres

La figura ja existeix des de fa poc en ciutats com París, Londres, Amsterdam o Nova York, on s'ha convertit en defensora de l'oci nocturn i en mediadora entre locals i veïns

Anna Bonet MartínezActualitzat

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que la ciutat tindrà un alcalde de nit, un cop format el nou govern municipal, que espera poder ampliar amb Trias per Barcelona o els Comuns. Amb el pacte, "es podran assumir més tasques" i es crearà aquesta nova figura "que programi, coordini i faci mediació de l'activitat de Barcelona a la nit, sobretot la cultural i d'oci nocturn".

Així ho ha explicat Collboni en una entrevista al programa "Cafè d'idees" de RTVE: "Era un compromís electoral que vam assumir durant la campanya, però fins ara no ho podíem fer pel nombre de regidors."

Per crear la figura de l'alcalde de nit, Collboni assegura que hi haurà més pressupost.

Segons ha explicat, entre les funcions que tindrà, hi ha desenvolupar una programació d'activitats culturals, esportives i d'oci durant la nit i vetllar per la convivència amb el descans dels veïns.

L'alcalde de nit programarà activitats culturals i esportives i vetllarà per la convivència amb el descans dels veïns (Europa Press/Pau Venteo)

Qui serà l'alcalde de nit?

Sense donar cap possible nom, Jaume Collboni ha admès que està pensant a cedir-lo al partit amb qui pacti el PSC.

Amb tot, Xavier Trias, que està disposat a arribar a un acord per "ajudar Collboni a fer un canvi a la ciutat", ha assegurat al programa "Tot es mou" de TV3 que, governi amb qui governi Collboni, ell es jubilarà i "no serà alcalde de nit".

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals ha celebrat l'anunci, ja que era una llarga reivindicació del sector. Fecasarm subratlla, però, que "no es pot tractar d'una figura política ni que depengui exclusivament de l'Ajuntament" i que la persona seleccionada ha de ser experta en oci nocturn i la seva elecció s'ha de consensuar amb el sector.

A l'espera de saber qui ho serà a Barcelona i com treballarà, així són els alcaldes de nit d'algunes capitals europees:


Una oficina de vida nocturna a Nova York

Des de l'any 2017, Nova York compta amb una Oficina de Vida Nocturna, que va crear l'alcalde Bill de Blasio per alleujar les tenses relacions entre els propietaris de bars i clubs i els veïns. Des del novembre, qui la dirigeix és l'empresari de l'hostaleria Jeffrey Garcia.

Però la primera alcaldessa de nit de la ciutat que no dorm mai ha estat Ariel Palitz, una dona que coneix bé la vida nocturna de la ciutat perquè havia estat propietària d'un bar.

A banda del càrrec l'Ajuntament, va crear un Comitè Assessor de la Vida Nocturna amb 12 membres, quatre nomenats per l'alcalde i vuit pel portaveu del consistori.

La ciutat de Nova York de nit
Des de l'any 2017, Nova York compta amb una Oficina de Vida Nocturna i un alcalde de nit (Pix4free)

Encara que pugui semblar al contrari, la major part de la feina es fa de dia, com apunta aquest article del New York Times. Segons explica, en els cinc anys que ha governat la nit de Nova York, Palitz ha "creat programes per donar suport al desenvolupament empresarial i promoure la seguretat", a més de "mediar en els conflictes entre els locals i veïns".

Entre d'altres, va impulsar la campanya "Narcan behind every bar" per augmentar la conscienciació sobre la crisi de sobredosis d'opioides i oferir formació, eines i recursos per prevenir-les. 

També s'ha esforçat a reorientar l'opinió pública sobre la vida nocturna: "Abans l'enfocament era reactiu i restrictiu, sense cap gratitud ni reconeixement al que aquesta indústria contribueix a l'economia, la identitat i la cultura."

Amsterdam, pionera a governar la nit

La capital que va obrir camí va ser Amsterdam, quan el 2014 el promotor de club Mirik Milan es va convertir en l'interlocutor entre l'alcalde, l'Ajuntament, el sector de l'oci nocturn i els veïns.

Amb l'objectiu de "fer la ciutat més vibrant i segura a la nit", ha impulsat aliances publicoprivades que busquen fer els espais públics més segurs per a la comunitat LGTBI, les dones i les minories.

Un bar ple de gent a Amsterdam
L'alcalde de nit d'Amsterdam ha atorgat llicències a diversos clubs de la ciutat per obrir 24 hores (Cedric Bonhomme)

També ha atorgat llicències per obrir 24 hores a diversos clubs de la ciutat, amb la idea que, amb més temps per sortir de festa, les entrades i sortides als clubs són més esglaonades i, per tant, es redueixen les molèsties, la violència i el soroll.

Actualment, l'alcalde de nit d'Amsterdam és el poeta, activista i pintor de 25 anys Freek Wallagh, que va començar a treballar als 15 anys entrevistant treballadors i clients del barri vermell de la capital holandesa.


Un tsar nocturn a Londres

A Londres, el 2016, l'alcalde Sadiq Khan va nomenar Amy Lamé com a tsar de la nit amb la missió de fer prosperar la capital britànica com una ciutat de 24 hores.

Intèrpret, escriptora i presentadora de televisió i ràdio, la seva tasca consisteix a defensar la nit londinenca tant dins del Regne Unit com internacionalment i frenar el tancament de locals nocturns, que en la dècada anterior al seu nomenament s'havien reduït a la meitat. 

"Són canonades de talent", va dir Lamé. "I si ens prenem seriosament les indústries creatives, ens hem d'assegurar que aquests espais prosperin".

Carrer ple de bars a Londres, de nit
Un dels objectius del tsar nocturn de Londres és frenar el tancament de locals de nit (pwallace81/Flickr)

Amy és presidenta de la Night Time Borough Champions Network, una xarxa que vincula l'alcalde de Londres, el tsar nocturn, la London Night Time Commission --la comissió que va elaborar un informe sobre la vida nocturna de Londres el 2019-- i les 33 autoritats locals de Londres.

Comparteixen bones pràctiques, assessoren sobre la creació de noves iniciatives nocturnes i donen suport al desenvolupament de nous locals nocturns, amb especial èmfasi als espais LGBTI.

A més, Lamé organitza trobades amb veïns, empreses, treballadors nocturns i voluntaris, per saber la seva opinió sobre la vida nocturna a Londres.

Un consell de la nit a París

A París, el 2014 es va crear el consell parisenc de la nit per facilitar la coordinació de tots els agents de l'oci nocturn. Té com a objectiu desenvolupar una política participativa que combini el desenvolupament i la promoció de l'oci nocturn, la prevenció i la regulació.

El consell està liderat per Frédéric Hocquard, adjunt a l'alcaldia de París i responsable de Turisme i Oci nocturn. Al consell també hi participen les institucions com la policia, el consell regional o l'oficina de turisme; associacions; sindicats; organismes especialitzats de transport, urbanisme, turisme, cultura, salut o dret, entre d'altres.

Exterior nocturn del Moulin Rouge de París
El consell parisenc de la nit està liderat per Frédéric Hocquard (Diego Delso)

Amb tot, paral·lelament, el 2013 es va crear una figura no oficial anomenada "alcalde de nit", que va ser escollit en una votació organitzada per una quarantena de bars de la ciutat.

Els votants van elegir l'escriptor i cronista de les nits parisenques Clément Léon R, un client assidu dels locals nocturns que volia incidir en les eleccions municipals del 2014, amb demandes com una llei que imposés doble vidre a les finestres de les zones d'oci, que s'autoritzés el vapeig als bars i l'obertura del metro tota la nit els caps de setmana.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaOci nocturn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut