Refugiats ucraïnesos a la frontera amb Romania, aquest diumenge (Reuters/Stoyan Nenov)

Barcelona tindrà un dels tres grans centres per rebre refugiats ucraïnesos a Espanya

Només aquest cap de setmana han arribat a Barcelona més de mig miler d'ucraïnesos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Barcelona tindrà un dels tres centres d'acollida per a refugiats ucraïnesos que obrirà el govern espanyol. Els altres dos està previst que s'instal·lin a Madrid i a Alacant. En el cas de la capital catalana, s'està buscant un hotel amb capacitat i condicions per acollir 400 persones.

També funcionarà com a centre d'operacions de la Creu Roja i per a persones refugiades en trànsit.

Ho ha anunciat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i ho ha confirmat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:


Només aquest cap de setmana han arribat a Barcelona més de mig miler d'ucraïnesos, segons la Creu Roja. La majoria ho han fet amb tren, però alguns també amb avió.

Un equip de la Creu Roja, desplegat a l'estació de Sants i a l'aeroport del Prat, és qui atén en un primer moment els refugiats que arriben. Una arribada que posarà a prova el sistema d'acollida i que es preveu que s'allargarà almenys un any.

 

Ciutadans ucraïnesos divendres passat a l'estació de Sants de Barcelona (EFE/Quique García)

Segons ha explicat Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, al Matí de Catalunya Ràdio, la majoria s'allotja a casa de familiars o coneguts, però un de cada cinc ha demanat l'estatus de refugiat. Són aquestes persones les qui la Creu Roja ajuda especialment.

Morist assegura que estan en contacte amb diferents institucions per poder ampliar aviat les primeres 400 places que hi haurà disponibles.
 

Fins a 4 milions de refugiats

Segons l'últim balanç de l'Agència per als Refugiats de l'ONU, l'ACNUR, ja són 1,73 milions els ucraïnesos que han marxat del país fugint de la guerra. D'aquests, més d'un milió han arribat a Polònia.

Fins aquest dilluns, Hongria ha rebut 180.000 refugiats; Eslovàquia, 128.000; Romania, 79.000, i Moldàvia, 82.000. A aquests, se'ls hi ha d'afegir els 53.000 que l'ONU calcula que han marxat a Rússia.

En tot cas, es preveu que la xifra total de refugiats arribi als 4 milions de persones, que és una desena part dels ciutadans d'Ucraïna. Un èxode que no es veia a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

ARXIVAT A:
Ucraïna Refugiats
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut