Barcelona ubicarà el museu dedicat a l'art prohibit a la Casa Garriga Nogués

L'empresari Tatxo Benet, col·leccionista i propietari de la col·lecció "Censored", obrirà a la Casa Garriga Nogués un museu dedicat a la censura
Carolina Rosich Actualitzat
TEMA:
Llibertat d'expressió

Ha estat durant quatre anys seu de les exposicions de pintura i fotografia de la Fundació Mapfre i, ara, la casa Garriga Nogués de Barcelona inicia nova etapa en mans de l'empresari i col·leccionista Tatxo Benet.

Aquí ha trobat l'espai que buscava per exposar-hi la seva col·lecció d'art prohibit, que obrirà pels volts de la primavera. La va començar fa poc més de tres anys i ja supera les 150 peces, que ara busquen lloc a les parets d'aquest palauet.

Són obres que han aixecat polseguera, com la de l'escultor txec David Cerny, que va ser vetada a diferents museus, on es veu Saddam Hussein submergit en formol, imitant el famós tauró de Damien Hirst.

"Tauró", de David Cerny

"Era una cosa que mai m'hagués pogut imaginar, que en tant poc temps haguéssim recollit tantes peces. Però és que hi ha tants casos d'obres que estan prohibides, d'obres que han patit la censura", explica Benet a TV3.

Un altre exemple és l'obra de Santiago Sierra que va ser retirada d'Arco i va provocar un fort enrenou en els cercles polítics i artístics. "Presos polítics a l'Espanya contemporània" va ser el detonant de la col·lecció de Tatxo Benet, que ha anat adquirint peces perseguides i maleïdes d'arreu del món.

"Presos polítics a l'Espanya contemporània", de Santiago Sierra

N'hi ha que han provocat escàndols sonats, com l'escultura d'Inés Doujak amb el rei emèrit sodomitzat, que va fer caure l'equip directiu del Macba. O la peça "Amén", d'Abel Azcona, feta amb hòsties consagrades, reiteradament denunciada per l'Església catòlica.

Azcona muntant la performance "Pederàstia" en una imatge d'arxiu del 2015 (Europa Press)

I també una instal·lació amb sabates de taló trepitjant catifes per resar que, després de moltes amenaces d'entitats islàmiques, es va haver de retirar del museu parisenc on s'exposava. "Hi ha intolerància religiosa, política aquí sortiran retratat tothom, tots els poders", assegura Benet.

 

Poders i grups de pressió han intentat silenciar l'art, de vegades amb actes vandàlics. Als magatzems, ens mostren l'obra de Charo Corrales que va aparèixer esventrada en una exposició de temàtica feminista. I una pintura de l'heroi revolucionari Emiliano Zapata, despullat i amb talons, que un grup de manifestants mexicans va voler cremar.

Són peces que han reactivat el debat sobre la llibertat d'expressió i que ara es podran exposar sense censures, en aquest nou museu de l'Eixample barceloní, que preveu obrir a principis de l'any vinent.

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Museus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut